Richter: Megbukott a szerializáció
A szerializáció, vagyis a gyógyszerek egyedi azonosítójának február óta kötelező nyomon követése a gyakorlatban nem ér semmit – mondta Orbán Gábor.

A Richter Nyrt. vezérigazgatója a gyógyszergyár keddi, féléves tájékoztatóján arról számolt be, hogy az Európai Unió által megkövetelt átállás náluk átlagosan 10 százalékos termelékenység-kiesést okozott, ami idén egész évben megmarad. Az ebből adódó árbevétel kiesésük mintegy 8 millió euróra tehető a FÁK-államok és a kelet-közép-európai térség országaiban.

A kisebb cégek azonban nem hajtották végre azt, hogy az egyes gyógyszergyártók termékei a teljes ellátási láncban – a gyártástól a patikákban történő eladásig – végig nyomon követhető legyen. Így a nem szerializált gyógyszerek is forgalomban kerülnek, s ezzel a biztonság sérül. Egyes gyárak elbizonytalanodtak, és leálltak a termeléssel, mások a generikus gyógyszerek termelését fogták vissza – idézte a Richter vezérigazgatójának gondolatait a Népszava.

Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke ehhez hozzátette: a kisebb gyártók több mint fele be sem jelentkezett a rendszerbe, ami egyébként is erősen foghíjas, mert a patikusok egyszerűen nem használják az azonosításra szolgáló informatikai rendszereket. Magyarország a 30 százalékos teljesítéssel még jól áll, a franciák ugyanis 10 százaléknál tartanak – tette hozzá.

Forrás: nepszava.hu
Kelt: 2019-08-08