ÁSZ-elnök: Rendet kell tenni a kórházak gazdálkodásában
Alapvető elvárás, hogy szabályosan, elláthatóan és hatékonyan működjenek a hazai kórházak, ezért rendet kell tenni a gazdálkodásukban – értékelt az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerdán az M1 aktuális csatornán.

Domokos László hangsúlyozta, a számvevőszék nem a betegellátást, hanem a kórházak pénzügyeit vizsgálja. Azt mondta, az ÁSZ az Országgyűlés legfőbb pénzügyi, gazdasági ellenőrző szerveként azt tapasztalja, hogy sem az irányítási, sem a vezetési területen nem tartják be a törvényeket a kórházakban. A legutóbbi utóellenőrzésnél öt intézménynél állapították meg, hogy ugyan elismerték a hibáikat és megírták a kért intézkedési terveket, azokat nem hajtották végre – emlékeztetett.

Kiemelte: az intézményvezetőknek több erőfeszítést kellene tenniük a kórházak törvény szerinti gazdálkodása érdekében. Több intézményben nem alkalmazták az előírt leltárokat, így elszámolhatatlan helyzet alakult ki, az ÁSZ ezért arra kéri az intézményvezetőket, hogy tartsanak rendet a kórházakban ezen a téren is – mondta Domokos László.

Domokos László pár nappal korábban egy, a Népszavának adott interjúban fejtette ki hasonló gondolatait, ahol egyben visszautasította, hogy az ÁSZ ellenőrzéseivel politikai megrendeléseket teljesítene.

Forrás: MTI
Kelt: 2019-08-08