Lengyelországban is komoly gyógyszerhiány alakult ki
Mintegy 300 gyógyszer hiányzik az ellátórendszerből, köztük cukorbetegség és pajzsmirigy-betegség kezelésére szolgáló készítmények – írja a Napi.hu a lengyel gazeta.pl hírportálra hivatkozva.

Az elmúlt hetekben a patikák félreverték a vészharangot Lengyelországban, mondván, hogy sokféle gyógyszer hiányzik a készleteikből – írja a Napi.hu. A részletes listán, amely ezeket tartalmazza 300 tétel szerepel.

A Merck hírül adta, hogy többek között Lengyelországban baj van néhány alapgyógyszer beszerzésével. Ilyen a pajzsmirigy-betegségre adott Euthyrox N és a cukorbetegeknek felírt Glucophage XR. Az első esetben a helyzet még valamivel jobb, mert már augusztusban megkapják a következő adagot a gyógyszertárak, aminek a mostani helyzetet ki kell egyensúlyoznia.

A másik gyógyszer esetében azonban sokkal nagyobb a gond, mert a nagykereskedőknek a 750 milligrammos tablettát tartalmazó dobozokat már júliusban elküldték, és a legközelebbi szállítás csak októberben lesz. A betegek egy részének végzetes lehet a hosszú várakozás. Ebből a készítményből létezik 500 és 1000 milligrammos, de jelenleg nem kapható, az utóbbit csak novemberre ígérik. Eközben arról is lehet már hallani, hogy onkológiai és neurológiai szerek is hiányoznak – írja a lap.

Forrás: napi.hu
Kelt: 2019-08-08