Hálózatban Működő Gyógyszertárak: Piaci oka is lehet a gyógyszerhiánynak
Közel 1400 gyógyszer hiányzik a gyógyszertárakból, ez a teljes gyógyszerkészlet 4 százaléka.

A felelős minisztérium szerint ez nem jelent gondot a betegellátásban. Marjai Tamás a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HMGYSZ) szakmai igazgatója elmondta az ATV Start című műsorában, hogy pontos statisztika nincs arról, hogy mennyire súlyos a gyógyszerhiány. Sok tényezőtől függ ugyanis, hogy mekkora problémát jelent, például attól, hogy sokan szedik-e az éppen hiányzó gyógyszert, életmentő gyógyszer-e, tudják-e helyettesíteni, vagy esetleg be lehet-e szerezni külföldről – idézte az interjút az atv.hu.

Marjai Tamás megemlítette, hogy az utóbbi időben a K-vitamin hiánya okozott problémát, amely nem helyettesíthető mással, és minden újszülöttnek kapnia kell. A szakmai igazgató azonban hozzátette: a vitamint, azóta sikerült külföldről beszerezni, így a probléma megoldódott.

Arról is beszélt, hogy a külföldről beszerzett gyógyszerek drágábbak, részben a más árfekvés miatt, részben azért, mert figyelembe kell venni, hogy a gyógyszerbiztonság miatt, milyen csomagolásban kapja meg a beteg. Az árat az is befolyásolja, hogy el kell látni magyar felirattal és betegtájékoztatással.

A szakmai igazgató elmondta, hogy a hiánynak piaci oka is lehet, mert ha esetleg a magyar gyógyszerpiac nem elég nagy, akkor nem éri meg a gyártónak legyártani a gyógyszert. Megjegyezte, hogy mindig is volt gyógyszerhiány az ellátórendszerben, most annyiban más a helyzet, hogy nagyobb figyelmet kap, ha egy gyógyszer hiánycikk, és a gyógyszerhatóság jobban kommunikál, így jobban nyilvánosságra kerül.

Az igazgató szerint a fontos kérdés az, hogy ha nincs az a gyógyszer a gyógyszertárban, amit az orvos felírt a betegnek, akkor mit tudnak tenni annak érdekében, hogy mégis kapjon valamilyen ellátást a beteg – idézte Marjai Tamást az atv.hu.

A kérdésre, hogy odafigyel-e valaki, hogy minden gyógyszernek legyen államilag támogatott, azonos hatóanyagú változata is, a szakmai igazgató közölte, hogy a támogatások mértékét a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő határozza meg, a HMGYSZ feladata az, hogy beszerezzenek minden gyógyszert, amire a betegeknek szüksége van.

Az ATV teljes riportja az alábbi címen megtekinthető.

Forrás: atv.hu
Kelt: 2019-08-07