HVG: A hivatalos listán is túlmutat a gyógyszerhiány

Több mint ezerszáz gyógyszer szerepel a hiánycikkek hivatalos listáján, azonban a ténylegesen nem elérhető készítmények száma ennél is magasabb lehet – írja a hvg.hu. A lap szerint az egyik ok az lehet, hogy február óta minden gyógyszert biztonsági elemekkel, egyedi azonosítókkal, kódokkal kell ellátni.

Az OGYÉI hivatalos listáján szereplőnél is súlyosabb gyógyszerhiányról számol be a hvg.hu ezt azonban többnyire egyedi panaszokkal, illetve a Facebookról származó beszámolókkal támasztja alá. A cikk többek között egy izomgyengeséggel járó autoimmun betegség (feltehetően SMA) elleni gyógyszer hiányáról ír, amely beszámolók szerint több vidéki városban, köztük Debrecenben sem elérhető. A lap szintén megemlíti a vasinjekció hiányát, amely nem szerepel a hivatalos listán.

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége a lapnak nyilatkozva közölte: gyógyszerhiányról akkor beszélhetünk, ha a gyógyszerellátási lánc tagjai (gyártó, nagykereskedő, gyógyszertár) országos szinten nem tudják kielégíteni a betegek igényeit. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha az emberek keresik az adott szert a patikában, vagy nem jutnak hozzá, vagy nem kapnak belőle eleget. A gyógyszertárak készletei így szépen lassan elfogynak, és hiába is rendelik meg az utánpótlást, nem érkezik semmi a nagykereskedőktől.

Jogszabály írja elő, hogy ha a folyamatos ellátást bármi akadályozza, azt a gyógyszer forgalomba hozatalára jogosult vállalkozásnak jelentenie kell az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek (OGYÉI). Rajta kívül a betegek, a nagykereskedők, illetve a kórházak is jelezhetik, hogy gond van. Az OGYÉI honlapján most 1459 gyógyszer neve szerepel a hiánylistán. Ez nem azt jelenti, hogy pillanatnyilag ennyi gyógyszert nem lehet kapni, a listába beleszámítanak a különböző kiszerelések, hatóanyagtartalmak és csomagolási formák is.

Marjai Tamás, a szövetség szakmai igazgatója a hvg.hu megkeresésére azt írta, arra is van példa, hogy egy gyógyszer nem kapható, mégsem lehet gyógyszerhiányról beszélni. Példaként említette, hogy egy gyártó törzskönyvezi ugyan a készítményét, később azonban úgy dönt, hogy mégsem hozza azt forgalomba. De az is előfordulhat, hogy egy orvosság nem az összes, csak néhány nagykereskedőnél érhető el, és ha egy gyógyszertár nincs velük kapcsolatban, akkor nem is fogja tudni beszerezni és árulni.

A lap idézi Feller Antalt, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatóját is, aki szerint habár az év elején valóban nőtt a gyógyszerhiány, ez a növekedés szerinte megállt. Ahogy a cikk megemlíti, a gyógyszerhiány kialakulásának számos oka lehet, többek között a kereslet hibás felmérése, a támogatás változása miatti kereslet-ingadozás, szennyező anyagok miatti selejtezés, a forgalmazás kereskedelmi okból való megszűnése, illetve akár raktártűz vagy baleset általi megsemmisülés is.

A hvg.hu teljes cikke az alábbi címen olvasható.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2019-07-31