Kihirdették a 2019-es felvételi ponthatárokat
112 ezren jelentkeztek idén a magyar felsőoktatás valamelyik képzésére. A legnépszerűbbek a gazdálkodás és menedzsment szakok voltak, a legtöbben pedig az ELTÉ-n kezdhetik meg a tanulmányaikat – derül ki az eredményeket összegző cikkekből. Az orvosi szakokon mindenhol nőttek a ponthatárok, az államilag támogatott gyógyszerészképzések esetében pedig egyedül a Pécsi Tudományegyetemen nem változott a ponthatár, mindenhol máshol nőtt.

A Semmelweis Egyetemen idén 398 pont kellett az államilag támogatott gyógyszerészképzésre való felvételhez. Ez a támogatott képzések közül a legmagasabb ponthatár, azonban a Debreceni Egyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen is emelkedett a ponthatár: előbbin 397, utóbbin 389 pontra volt szükség a felvételhez. A Pécsi Tudományegyetemen változatlanul 385 pontra volt szüksége a felvételizőknek a támogatott képzésre való bekerüléshez. Érdekesség, hogy a legmagasabb ponthatárt a gyógyszerész képzések közül a Semmelweis Egyetem költségtérítéses szakán állapították meg, az ide való felvételhez 410 pontra volt szükség. A felvételi ponthatárok teljes adatbázisa a felvi.hu-n böngészhető.

Az alábbi táblázatban a gyógyszerészképzések pontszámainak 2018-ról 2019-re való változását foglaltuk össze.

Gyógyszerészképzések ponthatárai 2018-ban és 2019-ben

Ami a további egészségügyi képzéseket illeti, a Semmelweis Egyetem hat karára összesen 2119 hallgatót vettek fel idén, akik közül 84-en önköltséges formában tanulnak majd. Az orvosi és a fogorvosi képzésre továbbra is mintegy háromszoros a túljelentkezés az elsőhelyes jelentkezők számát nézve. Az államilag finanszírozott általános orvosi szakra 442 pontra volt szükség a bejutáshoz, de a képzésre felvettek átlagpontszáma meghaladja a 460-at. A korábbi évekhez hasonlóan a gyógytornász és a dietetikus képzés esetében a legmagasabb a ponthatár, az államilag támogatott alapképzés esetében előbbinél 439, utóbbinál 417 pontot kellett elérni a felvételhez. A Fogorvostudományi Karra (FOK) való bejutáshoz a tavalyival megegyezően magas, 434 pontra volt szükség. Most 96-an nyertek felvételt. A Gyógyszerésztudományi Karon tovább emelkedett a ponthatár, idén a tavalyihoz képest hattal több, 398 pontra volt szükség a bejutáshoz. A tavalyi 150 helyett idén 163-an kezdhetik el a tanulmányaikat, ketten költségtérítéses képzésben (ezen 410 lett a ponthatár).

A Szegedi Tudományegyetem összesen 6159 új hallgatót vett fel. Még zajlik a külföldi hallgatók felvételi eljárása, így várhatóan több mint 7500 gólya kezdheti meg tanulmányait szeptembertől – írja az Index.hu. Jelentősen nőtt az orvos- és egészségtudomány, az informatika, a gazdaság-, a jogi-, a bölcsész- és a természettudományi képzési területre felvettek, valamint a távoktatásban résztvevők száma. A most felvettek közül állami ösztöndíjas képzésen 5141, önköltséges finanszírozási formában 1018 új hallgató tanulhat. Az általános orvos szakra való bekerüléshez 428 pont, a fogorvosi képzésre 427 pont, az ápolás és betegellátás - gyógytornász szakra 403 pont kellett.

A tavalyi ponthatárokról szóló cikkünk itt olvasható.

Forrás: MOSZ Info
Kelt: 2019-07-25