Fordulóponthoz ért az amerikai opioidválság
1990 óta első alkalommal fordult elő, hogy az Egyesült Államokban csökkent a legális gyógyszerek túladagolásából fakadó halálesetek száma – írja a Napi.hu.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint tavaly 5 százalékkal kevesebben haltak meg, mint egy évvel korábban, és a csökkenés szinte teljes egészében a receptköteles opioid fájdalomcsillapítók túladagolásából következő halálesetek visszaszorulásának köszönhető – írja a Napi.hu az Index cikkére hivatkozva.

Az USA-ban a felírt, legálisan kiváltott opioid szerek miatt az elmúlt években több tízezer ember halt meg: tavaly 68 500 gyógyszer-túladagolásból fakadó haláleset történt, miközben 2017-ben ez a szám még 72 ezer volt. A hasonló halálesetek száma az elmúlt három évtizedben folyamatosan nőtt.

A javulás ellenére továbbra is vannak olyan gyógyszercsoportok, például a fentanilszármazékok, a szintetikus, illegális opioidok, a kokain és a metamfetamin, amelyek egyre több áldozatot szednek az Egyesült Államokban. Míg 1999-ben 3400-en haltak meg a receptköteles opioidok miatt, addig 2017-ben már 17 ezren. 2006 és 2012 között 76 milliárd oxycodone és hydrocodone tablettát adtak el az USA-ban, ez alapján minden emberre 460 pirula jutott – írja a Napi.hu.

A mostani csökkenést vélhetően az újfajta kezelési módok, így a nem gyógyszeres terápiás lehetőségek egyre gyakoribb alkalmazása válthatta ki, de segíthetett a függőségek jobb monitorozása is. A pozitív változás hátterében emellett egy hatékony gyógyszer elterjedése is állhat, amely afféle opioid-ellenméreg, vagyis semlegesíti a túladagoláskor használt gyógyszerek hatását, és az áldozat nagyobb eséllyel maradhat életben.

Forrás: napi.hu/index.hu
Kelt: 2019-07-23