ÁEEK: Nőtt a gyógyszerészek elvándorlási hajlandósága
Ugyan az Állami Egészségügyi Ellátó Központ - Emberi Erőforrás-fejlesztési Főigazgatóságának adatai szerint 2018-ban némileg csökkent az orvosok elvándorlása, a gyógyszerészek tavaly 28 százalékkal magasabb arányban kértek külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt – írja a Weborvos.hu.

Megnőtt a gyógyszerészek elvándorlási kedve az ÁEEK főigazgatóságának statisztikái szerint: a hivatalos adatok szerint 2018-ban 58-an kértek hatósági bizonyítványt a külföldi munkavállaláshoz, közülük 41 magyar. A korábbi két évben ez csak 32-32 volt, tehát tavaly 28 százalékkal többen igyekeztek külföldre. A kérelmezők többsége 25-39 éves nő volt, és főleg Németországban, Svájcban és Svédországban szeretett volna dolgozni – írja a Weborvos.hu.

Ahogy a Weborvos cikke is kiemeli: az orvosok elvándorlása ezzel párhuzamosan némileg csökkent. A 2018-ra vonatkozó statisztikák alapján az orvosok közül 743-an fordultak a főigazgatósághoz hatósági bizonyítványért, közülük 452 magyar állampolgárságú. A korábbi évvel összevetve 13 százalékkal kevesebb magyar orvos kérte az igazolást. Főleg a fiatal magyar orvosok, a 25-29 évesek igyekeztek külföldre (135 fő), de az utánuk jövő korcsoportból, a 30-34 évesek közül is sokan kértek hatósági bizonyítványt (92 fő). A külföldre igyekvő orvosok elsősorban Németországban és Angliában kerestek munkát, a népszerűségi listán előbbi országokat Ausztria, Svájc, Románia és Svédország követte.

Szintén csökkent a hatósági bizonyítványt kérő fogorvosok száma: tavaly 236 fogorvos kért hivatalos igazolást a papírjairól, zömük 25 és 39 év közötti (79 fő), többségében férfi volt. Összehasonlítva a korábbi évvel, tavaly 7 százalékkal kevesebb magyar fogorvos akart külföldre menni, 2016-hoz képest 30 százalékkal csökkent a számuk.

Fontos megjegyezni, hogy a hatósági bizonyítványt kérők száma nem egyértelműen jelent külföldi munkavállalást, hiszen nincs információ arról, hogy a kérelmezők valóban elhagyták-e az országot.

Forrás: Weborvos.hu
Kelt: 2019-07-22