Mentőtiszttel pótolnák az orvosi ügyeletet Mezőberényben

A Népszava cikke szerint Mezőberény polgármestere a Facebookon jelentette be: délután négytől reggel nyolcig, illetve munkaszüneti napokon az orvosi ügyeletet orvos hiányában egy mentőtiszt fogja ellátni. A lap szerint ezt az ügyeleti ellátásról szóló jogszabályok nem teszik lehetővé.

Siklósi István, Mezőberény polgármestere egy, a Facebookon közétett bejegyzésben közölte a helyi lakosokkal, hogy orvos helyett „csak” mentőtiszttől kérhetnek segítséget délután négytől másnap reggel nyolcig, illetve munkaszüneti napokon – írja a Népszava Online. Az ügyeleti ellátásról szóló jogszabályok viszont nem teszik lehetővé, hogy az alapellátási ügyeletekben orvosok helyett mentőtisztek önállóan lássák el a feladatot. A mezőberényi polgármester a lapnak azt mondta: az új helyzetet előzetesen támogatta a járási kormányhivatal tiszti főorvosa.

A polgármester elmondása szerint az utóbbi időben már nem lehetett megfelelő orvost találni az ügyelet ellátására, ezért a környékbeli településekkel együtt döntöttek úgy, hogy elfogadják az általuk megbízott szolgáltató ajánlatát, és tudomásul veszik, hogy orvos helyett mentőtiszt látja majd el a feladatot Mezőberényben, valamint Csárdaszálláson, Kamuton és Köröstarcsán. Az ügyeletes mentőtiszt Mezőberényben fogja ellátni feladatát, munkáját orvos felügyeli majd Gyomaendrődről.

A mentőtiszt nem rendelhet receptköteles gyógyszert, illetve a halál beálltát nem állapíthatja meg. A polgármester elmondása szerint az ügyelet ellátása orvossal éves viszonylatban tízmillió forinttal kerülne többe, mint ha ugyanezt a szolgáltatást mentőtiszttel végeztetik el.

A Magyar Orvosi Kamara ellenzi a megoldást. Éger István, a köztestület elnöke a történteket megengedhetetlen precedensnek nevezte. Szerinte a mentőtisztet arra képezték ki, hogy életet veszélyeztető helyzeteket hárítson el, ennek során olykor valóban akár orvosi beavatkozásokat is végezhet, de aztán a beteget kórházba kell vinnie, hogy orvos is lássa. A Népszavának nyilatkozó háziorvosok szerint a mezőberényi eset nem kivételes, ehhez hasonlóan például Abádszalókon is mentőtiszt lát el orvosi ügyeletet.

A Népszava Online teljes cikke az alábbi címen olvasható.

Forrás: nepszava.hu
Kelt: 2019-07-18