Bizonytalan ideig nem elérhető a Fentanyl injekció

Bizonytalan ideig, hosszabb távon nem lesz elérhető Magyarországon a Fentanyl injekció, ami nélkülözhetetlen az altatáshoz és az intenzív ellátáshoz – írja a 24.hu. A nagykereskedő tájékoztatása szerint a hiányzó szer angliai beszerzéssel pótolható, mintegy négyszeres áron.

A Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adatbázisa szerint a Richter által forgalmazott Fentanyl injekció július 3. óta, vagyis valamivel több mint két hete számít hiánycikknek, a „bizonytalan végű hiány” pedig adminisztratív okok miatt keletkezett.

A Fentanyl injekciós változata az altatás előkészítésében és az intenzív ellátásban is nélkülözhetetlen. A tényleges altatás előtt a beteg Fentanylt kap, amitől elkábul, és ez után kezdhető meg az altatási procedúra. Injekciót kapnak a kábítószer-használók is, akiknek – bekerülve a kórházi ellátásba – az elvonási tünetek enyhítésére adagolnak Fentanylt.

A 24.hu kórházi forrásokra hivatkozva azt írja: rosszabb esetben 30 nap, amire bejön a megrendelt áru, a kórházi készletek viszont csak két hétig elegendőek.

A hírportál információi szerint az OGYÉI egyelőre nem adott tájékoztatást az érintett kórházaknak, a nagykereskedő Mediwings Pharma viszont azt közölte velük: Magyarországon törzskönyvezett Fentanyl injekció nem lesz elérhető hosszabb távon, ezért Angliából kell rendelni. Az első szállítmány jövő héten érkezhet meg Magyarországra. A 10X2 ml-es kiszerelést eddig 625 forintért tudták beszerezni, az egyedi import azonban megnégyszerezi az árat, és ugyanezt már 2600 forintért tudják megvenni a kórházak.

Forrás: 24.hu
Kelt: 2019-07-17