ÁSZ elnök: Többletforrás kell a sürgősségi ellátásra
Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Magyar Hírlapnak adott interjúban arról beszélt: a jól szervezett sürgősségi ellátás biztosításához többletforrások bevonására van szükség.

„Szerintem egy jól szervezett állami sürgősségi ellátás kell legyen a rendszer alapja, olyan, ami a legelemibb emberi-egészségügyi biztonságot képes garantálni. Ehhez – ritkán mondok ilyet – többletforrás szükséges” – fogalmazott az ÁSZ elnöke a Magyar Hírlapnak adott interjúban.

Domokos László hozzátette:

„Ezen felül a több mint négy és fél millió munkavállaló miatt is szolgáltató egészségügyre lenne szükség annak érdekében, hogy az ellátás igénybevétele – akár az egészség helyreállítása, akár a megőrzése – minél kevésbé menjen a munkaidő rovására, délután és hétvégén is kellene megfelelő ellátást nyújtani. Gondoljunk csak arra, hogy szinte kizárólag munkaidőben lehet bármilyen vizsgálatra vagy rendelésre eljutni. (Ez egyébként sajnos igaz a közműszolgáltatók működésére is.) Ne kelljen magánellátást igénybe venni azért sem, mert nincsen megfelelő orvos, vagy megfelelő létszámú szakszemélyzet. Emellett mindannyiunk érdeke, hogy az egészségügyben is olyan gazdasági egységek legyenek, amelyek gazdaságosan, szabályosan működnek – etikus, jó vezetés mellett. Az előbbiekhez többletforrás, az utóbbihoz pedig törvényeket betartó hozzá­állás és gyakorlat szükséges.”

A teljes interjú az alábbi címen olvasható.

Forrás: Magyar Hírlap
Kelt: 2019-07-11