Kivezetik a homeopátiás szerek támogatását Franciaországban
Két éven belül teljesen megvonják az állami támogatást a homeopátiás szerektől Franciaországban – írja a hvg.hu Agnes Buzyn egészségügyi miniszter nyilatkozatára hivatkozva.

A homeopátiás készítményekre jelenleg 30 százalékos állami támogatás vonatkozik az országban, ezt jövőre 15 százalékra csökkentik, 2021. január elsejétől pedig nullára. A homeopátiás szerek 1984-től voltak államilag támogatott gyógykészítmények Franciaországban, ekkor vették fel őket a listára, akkor még 65 százalékos támogatással, ezt csökkentették 2003-ban előbb 35-re, majd 2011-ben 30-ra – írja a hvg.hu.

Buzyn elmondása szerint a francia egészségügyi főhatóság véleménye alapján döntött, a hatóság ugyanis június végén egy jelentésében megállapította, hogy nem talál elégséges bizonyítékot a homeopátia hasznára. Hozzátette, 1984-ben nem folytattak ilyen vizsgálatot, amikor a készítmények támogatásáról döntöttek, akkor az iparág fellendítése volt a fő szempont, most azonban a hatóság arra jutott, hogy a készítmények főleg a placebo-jelenségnek köszönhetően érnek el hatást.

A homeopátiás készítményeket gyártó francia Boiron érthetetlennek nevezte a döntést, és találkozót kért Emmanuel Macron francia elnöktől.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2019-07-11