Nem működik a klíma a Semmelweis egyes műtőiben, az egyetem cáfol
A Magyar Hang egyetemi klinikai forrásokra hivatkozva azt írta: a Semmelweis Egyetem több klinikáján gondok vannak a műtők hűtésével, ezért egyes esetekben a műtők hőmérséklete elérte a 31, illetve a 35 fokot. Ráadásul több esetben mobilklímákkal próbálják enyhíteni a hőséget, ami viszont higiéniai problémákat vethet fel. Az egyetem elismerte, hogy a klímaberendezések egyes klinikákon cserére szorulnak, viszont közleményükben azt írják, a csere folyamatban van, a hatóságok szerint pedig minden előírást betartanak.

A Magyar Hang adott hírt arról a héten, hogy a budai Kútvölgyi kórházban (vagyis a Semmelweis Egyetem – SE, Kútvölgyi Klinikai Tömbjében) műtét közben rosszul lett egy alkalmazott a nem megfelelő hűtés miatt. A lap az „intézményt jól ismerő forrásokra” hivatkozva azt írta: a műtőkben évek óta nem működik a klímaberendezés, a felújítást arra hivatkozva halogatták, hogy hamarosan úgyis költözik a kórház. A nyári melegben a műtőben 31 fokot mértek, ami lámpák alatt 35 fok is lehet. A sebészek fejkendőt kötve és egyéb „házi praktikákat” alkalmazva próbálják felfogni izzadságukat – írta a lap.

A Magyar Hang szerint a probléma a Semmelweis más klinikáin is fennáll. Többek között az 1-es Sebészeti Klinikán, az 1-es és 2-es Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán és az Urológiai Klinikán értesültek olyan esetekről, hogy a műtőkben a nap végére már 36-38 fokot mértek, annak ellenére, hogy a műtőket „átmenetileg” mobilklímákkal szerelték fel. Ezzel a megoldással azonban a lap szerint nem az a legnagyobb baj, hogy nem hatékony: sokkal nagyobb probléma, hogy az otthoni használatra alkalmas berendezések alig cserélik a levegőt és így olyan mértékben növelik a fertőzésveszélyt, hogy alkalmazásuk alap esetben nem engedélyezett.

A Semmelweis Egyetem közleményben cáfolta a lap értesüléseit, amelyben azt írják:

„Valótlan az az újságírói értesülés, miszerint a Semmelweis Egyetem mintegy 40 klinikája közül több esetében is súlyos gondok vannak a műtők hűtésével. Tény ugyanakkor, hogy a Semmelweis Egyetem telepített hűtőegységei jellemzően a telepítéskori szakmai előírások alapján 35°C külső hőmérsékletre lettek tervezve. Épp ezért a nyári hőmérsékleti csúcsok esetén a rendszerek kapacitásai nem elegendőek, hiszen a napjainkban akár 40-45°C tartós külső hőmérséklet kezelése az elvárás. Az egyetem klíma berendezéseinek karbantartása folyamatos, az elmúlt időszakban a meglévő egységek korszerűsítése mellett új légkondicionáló berendezések beszerzése történt meg az egyetem több klinikáján is.

A Nőgyógyászati Klinika két telephelyén ugyanakkor egyes műtőkben lévő klíma berendezéseket cserélni szükséges, azok elégtelen működése miatt. Mind a Baross utcai telephelyen, mind az Üllői úti telephelyen a beszerzést az egyetem elindította, az elérhető legkorszerűbb berendezés közbeszerzése zajlik jelenleg. Az átmeneti időszakban a beavatkozások megfelelő ütemezésével biztosítják a műtétek zavartalanságát.

A Kútvölgyi Klinikai Tömbben működő II. Számú Sebészeti Klinika igazgatója az említett, hőség miatti rosszullétről nem értesült. A Kútvölgyi Klinikai Tömbben lévő egyetemi klinikák folyadékhűtőjét az intézmény korábban már megjavíttatta, a jelenlegi hibákat garanciális kötelezettségként kívánja megjavíttatni. A Semmelweis Egyetem rendelkezik minden szakhatósági engedéllyel, az intézmény betartja a legszigorúbb munkahelyi előírásokat. Az illetékes hatóság - a törvényi előírásoknak megfelelően - rendszeres ellenőrzést tart az egyetemen.”

A Semmelweis Egyetem közleménye a Weborvos.hu-n olvasható.

Forrás: Magyar Hang/Weborvos.hu
Kelt: 2019-07-04