A korábbi ár tízszereséért lesz elérhető a Konakion
Az OGYÉI külföldi beszerzéssel pótolja a május óta fennálló készlethiányt, azonban a külföldről behozott készítmények ára lényegesen magasabb lesz – írja a Pénzcentrum gyógyszertári forrásokra hivatkozva.

A gyógyszerhatóság közlése szerint a héten megérkezett az újabb K-vitamin szállítmány az egyik legnagyobb gyógyszer-nagykereskedőhöz. A patikák innen további készletet tudnak rendelni, így a megfelelő mennyiség továbbra is biztosított a Konakionból. Az OGYÉI korábban a folyamatos ellátás érdekében több hónapra elegendő, összesen 58200 doboz K-vitamin külföldről történő behozatalát engedélyezte öt nagykereskedőnek.

A Pénzcentrum információi szerint azonban csaknem tízszer olyan drágán kerülhet forgalomba a külföldről behozott K-vitamin. Míg korábban, mielőtt a Konakion hiánycikké vált volna, vényre 364 forintba került, az ára a lap értesülései szerint várhatóan ennek többszöröse lesz. A patikai rendszerekben már látható, hogy mennyiért rendelhetik a gyógyszertárak 2019. július 1-jétől a készítményt. A lapnak egy gyógyszertár elárulta: a következő hónaptól várhatóan 3290 forint lesz a készítmény támogatás nélkül, támogatással pedig 2845 forint.

A drágulás fő oka valószínűleg az, hogy a készleteket külföldről kell pótolni, amely annak a nagykereskedőnek költségeit is nagyban megnöveli, amelytől a patikák meg tudják rendelni a Konakiont – írja a lap.

A drágulás okairól a g7.hu írt részletesebben.

Forrás: penzcentrum.hu
Kelt: 2019-06-28