Többek számára lesz elérhető jövőre a költséges SMA-gyógyszer
Lesz elég gyógyszer a 18 éven aluli úgynevezett gerincizom-atrófiás (SMA) betegek kezelésére januártól – derült ki az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának keddi ülésén, amelyről a Népszava tudósított.

A bizottsági ülésen Rig Lajos (Jobbik) javasolta, hogy az SMA-betegek esetében valamennyi terápiára szoruló felnőtt és gyerek megkaphassa az adagonként 120 millió forintba kerülő készítményt. A fideszes Kovács József reakciója szerint „első kézből” tudja, hogy Kásler Miklós miniszter egyeztetett az érintett gyógyszercégekkel, amelynek eredményeként az ilyen betegek kezelésére tervezett kétmilliárd forintot sikerült a felére csökkenteni. Mindez lehetőséget teremt arra, hogy januártól valamennyi 4 -18 éves gyerek hozzáférjen a készítményhez. Hozzátette azt is, hogy pontosan tudják, majd tovább is kell lépni, de most a tárca ennek a korosztálynak tudja biztosítani a gyógyszert – írja a Népszava online.

A Pénzügyminisztérium főosztályvezetője, Tóbiás Tamás az ülésen elmondta: a költségvetésben az egyedi elszámolású gyógyszerekre tervezett 11,5 milliárd forint összegét nem kívánják emelni. A keretből 1,5 milliárd forint kifejezetten a 18 év alatti SMA-s betegek kezelésére szolgál. Hozzátette: szakpolitikai döntés kérdése, hogy a további tízmilliárdból még milyen betegségek kezelésére költenek, adnak-e a felnőtt SMA-betegnek is gyógyszert.

A Népszava hozzáteszi: idén a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) 60 betegnek biztosította ezt a készítményt, amelyért fejenként 68 milliót fizetett. Ha a döntéshozók jóváhagyják a jövő évi költségvetést, a csökkentett áron mintegy újabb 60 beteg kaphat terápiát. A lap úgy tudja, ezzel valamennyi érintett 18 éven aluli számára elérhető lesz a készítmény.

Forrás: nepszava.hu
Kelt: 2019-06-26