Komoly ellátási gondokat okozott egy érsebész halála a Péterfyben
Mindössze egyetlen érsebésszel van kevesebb a fővárosban, máris instabillá vált az akut érbetegek ellátása – írta az esettel kapcsolatban a MedicalOnline.

Kedd reggelre tragikus hirtelenséggel elhunyt Dr. Tóth Gyula, a Péterfy Kórház érsebésze – írja a MedicalOnline. A lap szerint a haláleset miatt máris gondok keletkeztek a fővárosi ügyeleti ellátásban, mivel a krónikus területi érbetegek ellátását a most elhunyt érsebész látta el havi 30 napos ügyeletben.

A lap hozzáteszi, hogy az érsebészeti ellátás problémái már márciusban érzékelhetőek voltak, ekkor ugyanis két érsebész és egy rezidens a Péterfyből a György Országos Kardiológiai Intézetbe (GOKI) került, így a Péterfyben kapacitáshiány alakult ki. A helyzetet jól leírja, hogy habár mind II., mind III. progresszivitási szinten 3 fő érsebészt kellene alkalmazniuk az intézményeknek, ennek betartását személyi vagy tárgyi hiányosságok miatt több intézmény sem tudja teljesíteni.

A Péterfy orvos nélkül maradt krónikus betegeit a GOKI fogadja ugyan, de a nagy forgalmú baleseti centrum érsérültjeit egyelőre nem tudják ellátni. A MedicalOnline megkeresésére dr. Szeberin Zoltán, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság (MAÉT) elnöke úgy nyilatkozott: a kialakult helyzet akut kezelésére a központosítás haladéktalan, átgondolt és szervezett elindítása jelenthet megoldást, mely eddig váratott magára.

A MedicalOnline teljes cikke az alábbi címen olvasható.

Forrás: Medical Online
Kelt: 2019-06-26