Gyermekorvosokkal pótolják az orvoshiányt Balatonalmádiban
A településen az orvoshiány olyan mértéket öltött, hogy az Egészségház felnőtt ügyeleteinek egy részét gyermekorvosoknak kellett elvállalniuk – írja az Index.hu.

Mivel a háziorvosi ügyeletet ellátó orvosok számára vonatkozó előírásoknak másképpen nem tudott volna megfelelni, részben gyermekorvosok bevonásával látott el felnőtt orvosi ügyeletet az utóbbi hónapokban a balatonalmádi Egészségház – írja az Index.hu.

A gyermekorvosok egy része áprilisban hivatalos levélben jelezte az Egészségház vezetésének, hogy nem tud felelősséggel ellátni olyan feladatot, amely nem tartozik a kompetenciájába. A levelet több hónapos egyeztetések követték, amelyek eredményeképpen az Egészségházat fenntartó nonprofit kft. vállalta, hogy a zsúfolt nyári hétvégéken a házi gyermekorvosok mellett mindig lesz egy felnőtt ellátásban is tapasztalatot szerzett orvos. A fenntartó céget vezető Németh Ilona a hírportálnak küldött válaszában úgy fogalmazott:

„Mi lennénk a legboldogabbak, ha megengedhetnénk magunknak, hogy szétválasszuk a felnőtt és a gyermek háziorvosi ügyeletet, erre azonban a szakemberhiány miatt nincs lehetőség. Ezt gyermekorvosaink is tudják, és belátták, hogy részt kell vállalniuk az ügyeletben, hiszen nem akarják kollégáikat nehéz helyzetbe hozni.”

Habár a konkrét ügy kedden közös megegyezéssel zárult, ahogy az Indexnek nyilatkozó Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke elmondta: a hasonló kényszermegoldások egyáltalán nem egyediek. Másutt is orvoshiánnyal küzdenek, és még ha szám szerint meg is vannak az orvosok az ügyeletek ellátására, Póta szerint nem ez a megoldás.

Alapvető betegbiztonsági kérdés ugyanis, hogy az ügyeleteken valóban kompetens orvosokkal találkozzon a beteg, hívta fel a figyelmet az egyesület elnöke. Póta szerint mivel az orvoshiány megszűnésére nem lehet számítani, ezért „az orvos megy a beteghez” elve helyett egyre inkább olyan koncentrált orvosi ügyeletekre lesz szükség, ahová a betegnek kell elutaznia, de ott legalább megfelelő felkészültségű orvosok várják.

Az Index.hu teljes cikke az alábbi címen olvasható.

Forrás: index.hu
Kelt: 2019-06-21