Továbbra is hiánycikk a K-vitamin injekció
A 24.hu arról ír, hogy habár az OGYÉI bejelentette, hogy külföldi importból fedezné a készlethiányt, továbbra sincs elegendő Konakion az országban. A hiány leküzdésére a szülők interneten cserélgetik egymással a megmaradt készleteket, az újraelosztásba védőnők és gyermekorvosok is beszálltak.

A Konakion ampulla május eleje hiánycikk a magyarországi gyógyszer-nagykereskedőknél, azonban május közepén az OGYÉI külföldről 5000-5000 doboz K-vitamin behozatalát engedélyezte gyerekek és felnőttek számára a gyógyszer-nagykereskedőnek.

Ennek ellenére a hiány továbbra is fennáll, amelynek enyhítésére a kétségbeesett szülők Facebook-csoportokon keresztül próbálják beszerezni a készítményt, a megmaradt darabokat pedig postán küldözgetik egymásnak – írja a 24.hu.

A megmaradt Konakion begyűjtésébe több védőnő és védőnői szolgálat is beszállt, ahogyan sok gyerekorvos is kezébe vette a probléma megoldását. Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Szervezetének a 24.hu-nak azt mondta: főleg vidéki kollégáitól hallott arról, hogy rendelőjükben begyűjtik a fel nem használt Konakiont és személyesen osztják ki a kismamáknak. Póta György hozzátette: a Konakion nem igényel hűtést, így a postai szállításnak az ampullák esetleges törését leszámítva nincs különösebb kockázata.

A Népszava a hét elején arról írt, hogy a Hungaropharma már e hét második felében kiszállíthatja a Konakion injekciókat a gyógyszertárakba.

Forrás: 24.hu
Kelt: 2019-06-21