Szavazással mozgósítja tagjait a Magyar Orvosi Kamara

Az amúgy is megrekedt tárgyalások helyett erőteljesebb lépésekre készült a Magyar Orvosi Kamara (MOK) – írja a MOK közlése alapján a Weborvos.hu

Az eddigi, a legutóbb megegyezésig eljutott, majd megreked tárgyalások helyett erőteljesebb lépésekre készült a Magyar Orvosi Kamara, melynek módjáról honlapján szavazást indított a közfinanszírozott egészségügyi ellátásban részt vevő tagok között. A szavazók négy állítás közül választhatnak az alábbi honlapon:

A szavazást az indokolja a kamara szerint, hogy bár a már megszületett megállapodás aláírásának időpontjára az illetékes döntéshozói tárgyalófél az egyeztetések lezárultával javaslattal élt, mégis, mindebből a mai napig nem valósult meg semmi, és jelzés sincs arra, hogy belátható időn belül döntés születne. Pedig a május elején egyszer már jóváhagyott bértábla szerint 2020 januárjától újabb orvosi béremelés kezdődne és összesen három lépcsőben két év alatt a kezdő szakorvosok is elérhetnék a milliós fizetést és ez a mérték lehetőséget adna végre a hálapénz-rendszer felszámolására.

A szavaztatás indokai között szerepel az is, hogy a nyugdíj koron túl munkát vállalók immár nemcsak a megalázó, végeláthatatlan hosszúságú, minden értelmet nélkülöző engedélyezési procedúra elszenvedői, de év eleje óta súlyos anyagi diszkrimináció alanyai is, akiknek kétszer annyi közterhet vonnak a bérükből, mint más ágazatok hasonló helyzetű dolgozóitól. Számos szóbeli tárgyalás, írásbeli indoklás dacára sem tűnik úgy, hogy a közel 5000 gyógyító, ápoló helyzetén javítani akarnának, holott nélkülük a betegellátás számos helyen nem lehetséges - írták.

Az alapellátásban, különösen pedig a fogorvosi alapellátásban méltatlan és diszkriminatív a helyzet, mivel reménytelen még a jelenlegi – a szakellátásban kötelező minimális – bérekhez jutni is, holott ugyanolyan szakorvosként dolgoznak. A szakdolgozó béremelések a helyzetet csak tovább nehezítik, mivel az alkalmazottak számára a megemelt bér fizetése kötelező, de a praxisok finanszírozásában ez nem kerül elismerésre – áll a MOK közleményében.

A teljes közlemény a Weborvos.hu-n olvasható. Mindeközben a Népszava.hu arról ír, hogy Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter „feszültségenyhítő” konzultációra hívta az érintett orvosszakmák képviselőit.

Forrás: Weborvos.hu
Kelt: 2019-06-19