Reumagyógyszer gyógyíthatná az Alzheimert, ha lenne pénz kísérletekre
Egyes kutatások szerint a Pfizer egyik reumatoid artritisz kezelésére szolgáló gyógyszere mellékhatásként az Alzheimer-kór megelőzéséhez is hozzájárul, ugyanakkor az alkalmazáshoz szükséges klinikai tesztek 20 éve váratnak magukra, megtérülésük pedig kérdéses – írja az Index.hu a Washington Post cikke alapján.

Az Index cikke szerint a Pfizer kutatói négy évvel ezelőtt arra a következtetésre jutottak, hogy a cég egyik rendkívül sikeres, reumatoid artritisz ellen használt hatóanyaga 64 százalékkal csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét. A hatás mechanizmusa egyelőre nem ismert, azonban valószínűsíthető, hogy a hatás mögött a készítmény gyulladásgátló hatása állhat, amely egy speciális fehérjét, a tumornekrózis-faktor-alfát (TNF-ɑ) támadja. Korábbi kutatások szerint ez a fehérje szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásában.

A szer alkalmazhatóságának vizsgálatához azonban rendkívül költséges klinikai tesztekre lenne szükség, amelyek a cég becslése szerint körülbelül 80 millió dollárba, vagyis hozzávetőleg 23 milliárd forintba kerülnének. Mivel az eredeti gyógyszert 1998-ban szabadalmaztatták, ezért 20 éves szabadalmi védettsége lejárt, így a Pfizernek nem érné meg ilyen költségeket vállalni az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) jóváhagyásának reményében, hiszen a generikumok várható megjelenése miatt a befektetés nem térülne meg.

Ezért a Pfizer úgy döntött, hogy a hatást alátámasztó eddigi kutatási eredményeket sem hozzák nyilvánosságra. Habár független kísérletek mutattak ki hasonló hatást, azok túl alacsony esetszámmal dolgoztak, és a klinikai hatás igazolásához nem hoztak eléggé robosztus eredményeket.

Ugyan a cég döntése üzletileg érthető, egy, az idős generációk jelentős hányadát érintő mentális betegség lehetséges kezelési módjának megtalálására szóló lehetőség elmulasztása etikai dilemmákat vet fel – érvel a cikk.

Az Index.hu teljes cikke itt, a Washington Post eredeti cikke pedig ezen a címen olvasható.

Forrás: index.hu/Washington Post
Kelt: 2019-06-14