2032-re Amerikában sem lesz elég orvos
Az Egyesült Államokban 2032-ra nem lesz megfelelő számú és felkészültségű orvos – írja a Politico című lapban az Amerikai Orvosegyetemek Szövetsége (AAMC).

A fizetett hirdetés formájában közzétett elemzésében az Association of American Medical Colleges (AAMC) megállapította: 2032-re a szükségesnél 122 ezer orvossal kevesebb szolgálja majd a betegeket az országban. A hiány mind az általános orvosok, mind a szakorvosok körét érinti majd. Ennek következtében egyre nehezebb lesz megfelelő orvosi ellátáshoz jutni, elsősorban a vidéki és elzárt, kisebb településeken.

A tanulmány felhívta a figyelmet arra is, hogy már most is legalább 84 millió amerikai él olyan vidékeken, ahol nincs megfelelő számú és felkészültségű orvos. A jelenlegi és a várható orvoshiánynak a szakemberek szerint több oka van. Az egyik a többi között az, hogy idősödik az orvostársadalom. Az amerikai orvosok egyharmada 65 éven felüli, és készül a visszavonulásra.

Megállapítva, hogy jelenleg 154 akkreditált intézményben és több mint 400 kórházban és egészségügyi intézményben folyik orvosképzés az Egyesült Államokban, a szakemberek leszögezték: bővíteni kell mind az oktató kórházak számát, mind a kiképzendő orvosok és nővérek lélekszámát.

Az eredeti cikk a Politico-n olvasható.

Forrás: Politico/MTI
Kelt: 2019-06-13