Biohekkerek tehetik olcsóbbá az inzulint
Az USA-ban jelentősen emelkedett az inzulin ára, ezért az Open Insulin Projektben biohekkerek azon dolgoznak, hogyan lehet sokkal olcsóbban és egyszerűbben előállítani a szert – írja az Index.hu.

A biohekkerek azon dolgoznak a közösségi finanszírozású projektjükön belül, hogy az inzulin-előállítás olyan egyszerűen menjen, mintha csak egy otthoni sörfőzőgépet üzemeltetne az ember. Az új eljárás során egy biológiailag szerkesztett élesztő módosított proinzulin fehérjét állítana elő, majd ezt egy enzim segítségével glargin inzulinná alakítaná, azaz saját inzulint lehetne termelni és tesztelni, írja az Index.

Ez a modell abban segítene, hogy ne csak néhány nagyvállalat állíthasson elő olyan gyógyszert, gyakorlatilag szabad áron, ami sokaknak az életét jelenti. Ráadásul a módszer az előállítási és szállítási költségeket is csökkentené, s olyan helyeken is elérhetővé tenné a készítményt, ahová eddig csak nehezen tudták eljuttatni – írja a lap.

A hírportál a CBS-re hivatkozva hozzáteszi: míg egy ampulla inzulin ára 1996-ban 21 dollár volt, mára 275 dollárba kerül, vagyis valamivel több mint két évtized alatt az ár több mint tízszeresére nőtt.

Forrás: index.hu
Kelt: 2019-06-03