Bővült az alkalmazhatósága a Richter antipszichotikumának Amerikában
Bővült az alkalmazhatósága a Richter antipszichotikumának az amerikai piacon, ehhez kapcsolódóan a gyógyszeripari vállalat 10 millió dolláros mérföldkő bevétellel számol, amelyet a második negyedévben könyvelhetnek el – mondta Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok vezetője az MTI-nek kedden.

A Richter Gedeon Nyrt. és a dublini székhelyű Allergan kedden jelentette be, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) engedélyezte a Vraylar néven forgalmazott, cariprazine hatóanyagú kapszulák kiterjesztett alkalmazási előiratát az I. típusú bipoláris betegséghez társuló depressziós epizódok kezelésére (bipoláris depresszió) felnőtt betegeknél.

A mostani FDA engedély olyan új lehetőséget ad az orvosok kezébe, hogy egyetlen készítménnyel kezelhessék az I. típusú bipoláris betegség valamennyi tünetét, mániás, kevert vagy depressziós epizódok esetén – mondta a közlemény szerint Stephen Stahl, a California San Diego egyetem pszichiátria professzora. Az engedélyt jelentős sikernek nevezte Greiner István, a Richter kutatási igazgatója kiemelt jelentőségű termékük, a cariprazine fejlesztési folyamatában.

Beke Zsuzsa az MTI-nek elmondta: a májusban kiadott bevételi előrejelzésükön nem változtatnak. Az akkori tájékoztatás szerint a csoportszintű árbevétel 3 százalékos emelkedésére számít euróban a Richter az idén. Az Egyesült Államokban stagnálást jeleztek előre 2019-re, a Vraylarhoz köthető forgalom nélkül.

Az Egyesült Államokban majdnem 11 millióra tehető a bipoláris betegségben szenvedő felnőtt betegek száma, a betegség szélsőséges kedély-, energia- és tevékenységi szint ingadozásokat okozhat. A Vraylart a Richter kutatói fedezték fel, fejlesztették az Actavis-szal (Allergan-nal) közösen és licencbe adták át nekik az Egyesült Államokban és Kanadában történő értékesítésre. A Richter kutatói által felfedezett és az Allergannal közösen fejlesztett gyógyszer 2016 márciusa óta van forgalomban az Amerikai Egyesült Államokban skizofrénia és bipoláris mánia kezelésére.

Az Allergan központja az írországi Dublinban található. A cég márkanévvel védett gyógyszereket, orvostechnikai készülékeket, biológiai úton előállított, valamint a sebészeti és a regeneratív medicína körébe tartozó termékeket fejleszt, gyárt és értékesít a világszerte.

Forrás: MTI
Kelt: 2019-05-31