Öt ajánlás a szuperbaktériumok terjedése ellen
Ben Raymond, az Exeteri Egyetem antibiotikum-rezisztenciával foglalkozó kutatója öt pontban fogalmazta meg a szuperbaktériumok terjedése elleni fellépés receptjét, amelyet az Origo idézett.

Az antibiotikum-rezisztencia, vagyis a baktériumok antibiotikumokkal szembeni érzéketlensége ma nagyobb veszélyt jelent ránk nézve, mint valaha, és a leküzdésére tett lépések „messze nem elég radikálisak” – idézi az Origo Ben Raymondot, az Exeteri Egyetem kutatóját, akinek számos publikációja jelent meg a témában.

Éppen ezért Raymond az alábbi öt javaslatot fogalmazta meg az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia megfékezésére:

1. Megelőzés. „Az antibiotikumokat úgy tudjuk megvédeni, hogy helyesen használjuk őket, például nem adunk a betegeknek egyetlen gyógyszert nagy adagban sokáig. Ez a fajta alkalmazás ugyanis szelekciós nyomás alá helyezi a baktériumokat, és pontosan ilyen körülmények kellenek a rezisztencia kialakulásához.”

2. Ne bízzunk a „rátermettség költségében”, vagyis ne építsünk akciótervet arra a feltételezésre, hogy egy bizonyos gyógyszer elhagyásával a gyógyszer-rezisztencia is eltűnik, mivel erre nincsen tudományosan igazolható garancia.

3. Az antibiotikumokat kombinációban alkalmazzuk, mert a mikrobák ritkán képesek egyszerre több antibiotikum ellen rezisztenciát kifejleszteni.

4. Az alacsony dózisú kezelés veszélyes, de a kezelési időtartam rövidítése segíthet. A kis dózisban adagolt antibiotikumokkal szemben a mutációk sokkal szélesebb skálája biztosíthat ellenállást, ezért az alacsony dózisú kezelés a rezisztencia kialakulásának melegágya. Ezért lehetőség szerint rövid, de intenzív kezelési protokollokat érdemes alkalmazni.

5. Fontos, hogy a rezisztenciával kapcsolatos stratégia kialakításában minél több információ álljon az orvos rendelkezésére azzal kapcsolatban, hogy a betegei körében vagy a kórházában milyen rezisztens törzsek ütötték fel a fejüket. Ezeknek a stratégiáknak konkrét mikrobákkal vagy mikrobacsoportokkal kell felvenniük a harcot, nem a rezisztenciával általában – idézi Raymond ajánlásait a hírportál cikke.

Az Origo teljes cikke az alábbi címen olvasható.

Forrás: origo.hu
Kelt: 2019-05-28