Korszerű CT-berendezést adtak át az V. kerületben
Az alacsony dózisnál fogva az új CT-berendezés kiemelten alkalmas a tüdő, vastagbél és onkológiai szűrésekre – írja a Weborvos.hu.

Budapest V. kerületében a Belváros-Lipótváros Egészségügyi Szolgálat (BLESZ) Hercegprímás utcai rendelőintézetében adták át Magyarország első Siemens Healthineers SOMATOM go.All 64 szeletes CT berendezését. A készüléket a belvárosiak részére Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester, dr. Birtalan Lajos, a Belváros-Lipótváros Egészségügyi Szolgálat főigazgatója, Leitner György, az Affidea Magyarország ügyvezető igazgatója és Vincze Rita a Siemens Healthcare Kft. ügyvezetője igazgatója adták át – írja a Weborvos.hu.

A berendezés a Siemens Healthineers legújabb CT családjának a SOMATOM go sorozatnak a tagja. A rendkívül alacsony dózissal működő gép különösen alkalmas olyan páciens csoportok ellátására, akik esetében fontos szerepet játszik a dózis lehető legalacsonyabb értéken tartása.

A berendezés egyedülálló világszabadalom „ónszűrője” segítségével, a röntgencső által kibocsátott sugárspektrumból kiszűrhető az a tartomány, amely a képalkotásban nem vesz részt, mivel a betegben elnyelődve a detektort már el sem éri. Ez a dózismennyiség – ellentétben a hagyományos CT berendezésekkel – elkerülhető, ezzel jelentősen csökkentve a páciensek dózis terhelését. A másik jelentős dózis csökkentő eljárás a ma már CT képalkotásban alapkövetelménynek számító iteratív rekonstrukció, a ma elérhető legmodernebb változatában van jelen a berendezésben.

Az alacsony dózisnál fogva a berendezés kiemelten alkalmas CT szűrővizsgálatok elvégzésre, elsődlegesen tüdő, vastagbél, onkológiai szűrések vonatkozásában. Később kardiológiai vizsgálati modullal is bővíthető, amennyiben arra igény merül fel – írták az átadásról szóló közleményben.

Forrás: Weborvos.hu
Kelt: 2019-05-27