Felhasználatlan rákgyógyszerek hasznosításával kísérleteznek az USA-ban
A fel nem használt rákellenes gyógyszerek begyűjtését és a rászorulókhoz juttatását vállalta magára két amerikai cég.

Az amerikai Memphis (Tennessee) városában két start-up cég (a Good Shepherd Pharmacy és a RemediChain) arra vállalkozik, hogy az FDA által indított pilot program keretében a magánszemélyek és az onkológiai intézetek által adományozott, fel nem használt kemoterápiás tablettákat és kapszulákat összegyűjti és olyan betegeknek adja, akik nem tudnák azokat megvásárolni – írja a MedicalOnline az OTSZ Online híre alapján.

Az USA-ban a különféle betegbiztosítások jelentős része nem terjed ki a méregdrága kezelésekre, és gyógyszerekre vagy csak részben fedezi azt, így a betegre igen jelentős többletteher (co-payment) hárul. Az amerikai orvosok kénytelenek ezt is figyelembe venni a beteg kezelésének megtervezésekor.

A Good Shepherd és a RemediChain újonnan alapított, kis létszámú, 10-nél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások a legkorszerűbb adatfeldolgozó kapacitással rendelkeznek az igen szigorúan szabályozott gyógyszer-ellátás területén. A Good Shepherd gyógyszertárba kerül pl. az áttétes emlőrákban elhunyt beteg után megmaradt, fel nem használt palbociclib, az emlőrák endokrin kezelése mellé adott szer, amely havi adagjának ára jelenleg kb. 766,000 Ft. Ezt Magyarországon a biztosító fizeti, az amerikai egészségbiztosítások viszont nem minden esetben terjednek ki rá.

A RemediChain képezi a Baker-féle elképzelés logisztikai szervezetét, mely a felajánlott gyógyszereket az Egyesült Államok bármelyik államában élő, arra rászoruló betegeknek szállítaná ki. A visszajutatott gyógyszerek – bárhonnan is származnak – összes adatát (gyártását, kiszállítását, lejáratát, stb.) a RemediChain a legkorszerűbb „blokklánc” technológia segítségével beszerzi, biztosítva és tanúsítva ezzel a gyógyszer eredetét és minőségét. Az FDA engedély megszerzése mellett az is fontos, hogy legyőzzék a betegek bizalmatlanságát az ajándékba kapott gyógyszerekkel szemben, hisz ily módon pontosan azonosítható a gyógyszer eredete és megbízható a minősége.

A teljes cikk az alábbi címen olvasható.

Forrás: Medical Online
Kelt: 2019-05-27