Okleveles ápolók vehetik át a háziorvosi feladatok egy részét
A háziorvosi ellátás betegforgalmának kétharmadát tehermentesítheti a prevenciós rendelés – írja a szon.hu regionális hírportál.

Hamarosan kiterjesztett hatáskörű okleveles ápolók (APN) vehetik át a háziorvosi feladatok egy részét, akik a pacientúra kétharmadát meghallgathatják, nyomon követhetik a krónikus betegek (magas vérnyomásban szenvedő betegek, mozgásszervi betegek) állapotát, ha nincs más bajuk. Az okleveles ápolók kompetencialistáját szeptemberre ígéri a szakma, a praxisok is várják már, hogy felkészülhessenek az ebből adódó lehetőségekre és változásokra – mondta el a szon.hu-nak dr. Dózsa Katalin, a Semmelweis Egyetem menedzserképző központ tudományos munkatársa nemrég Nyíregyházán, az ápolók országos kongresszusán.

A háziorvos 2013 óta foglalkozik az egészségügyi alapellátás-fejlesztés irányaival, kihívásaival, kutatócsoportja egészségpolitikai javaslatokat fogalmaz meg, több ízben vett részt az alapellátás szakmai fejlesztésére vonatkozó programok kidolgozásában. Ilyen volt a 2012-ben indult svájci modell (a nyugati mintájú háziorvosi modellben együtt dolgoznak az orvossal a dietetikusok és a gyógytornászok is), amelynek értékelését az intézet végezte el. Jelenleg a praxis­közösségek előnyeit térképezik fel, valamint a krónikus beteggondozás fejlesztésére dolgoznak ki terveket.

Dózsa Katalin hozzátette: a kiterjesztett hatáskörű ápolók szerepének növelése az Egészségügyi Világszervezet (WHO) humánerőforrás-fejlesztésre vonatkozó ajánlásaiban is szerepel. A szon.hu teljes cikke az alábbi címen olvasható.

Forrás: szon.hu
Kelt: 2019-05-23