Hiánycikk a Konakion injekció, külföldről pótolják
A gyógyszertárak jelezték, készlethiány miatt nem tudnak Konakiont kiadni, ezért a Házi Gyermekorvosok Egyesülete az OGYÉI-hez fordult – írja a 24.hu. A lap szerint gyártói problémák okozzák a készlethiányt, ami előreláthatólag október végéig állhat fenn. Időközben az OGYÉI közölte: a hiányt külföldi készletbeszerzéssel pótolják.

Országos hiány van a Konakion nevű készítményből, amelyet a csecsemőknek szoktak adni a kórházakban pár órával a születésük után – írja a 24.hu. A fitomenadion tartalmú készítmény a véralvadásban szerepet játszó K-vitamint pótolja szintetikus formában.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke közölte a hírportállal, hogy a gyógyszertárak jelezték, készlethiány miatt nem tudnak Konakiont kiadni. Az orvos szerint ez azért is súlyos probléma, mert a (szintén hiánycikknek számító) rotavírus elleni oltóanyaggal ellentétben a Konakiont egyetlen gyártó forgalmazza Magyarországon, így egyelőre nem tudni, mivel helyettesíthető a készítmény. Mivel a gyerekorvosok nem kaptak hivatalos tájékoztatást ez ügyben, Póta Györgyék levelet írtak az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI) arról érdeklődve, hogy hivatalos helyettesítő készítmény hiányában mi a protokoll.

Ha elmarad a Konakion beadása és a csecsemőről kiderül, hogy K-vitaminhiányos, az agyvérzéshez, gyomor-vagy bélrendszeri vérzéshez is vezethet. Elsősorban a kizárólagosan anyatejjel táplált csecsemőknek fontos az injekció beadása. Náluk azért alacsony a K-vitamin szintje, mert az az anyatejbe alig választódik ki, így csak kevés jut belőle a babának – teszi hozzá a lap.

A 24.hu értesülései szerint nemcsak a patikákban, hanem a havi készletet felhalmozó kórházakban is érezhető már a Konakion-hiány, ami tartós lesz: az OGYÉI adatbázisa szerint gyártói gond áll a háttérben, és október végéig nem lesz elegendő a készítményből.

OGYÉI: Külföldről pótolják a hiányt

Külföldről ötezer-ötezer doboz K-vitamin behozatalát engedélyezte gyerekek és felnőttek számára a gyógyszer-nagykereskedőnek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), így a jelenlegi hiány megoldódik – közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben azt írták: a forgalmazó a K-vitamin hiányának okaként gyártási gondot jelölt meg május 1. és október 31. közötti időszakra. Mivel jelenleg más K-vitamin injekció nincs törzskönyvezve Magyarországon, az OGYÉI a nagykereskedővel egyeztetve engedélyezte a tízezer tétel behozatalát külföldről, amelyek beszerzése folyamatos.

A gyógyszerhatóság jelezte, a felnőttek számára alkalmazott Konakion 10 mg/1 ml oldatos injekcióból nagyjából négyezer doboz, a gyermekek számára alkalmazott Konakion 2 mg/0,2 ml pediatric oldatos injekcióból pedig nagyjából nyolcezer doboz fogy havonta.

Forrás: 24.hu/MTI
Kelt: 2019-05-23