Sugárvédelmi átvilágítást rendeltek el a kórházakban
Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) elrendelte valamennyi intézményében a sugárvédelmi szabályzatok és felszerelések állapotának soron kívüli felülvizsgálatát, írja a 444.hu a MedicalOnline cikkére hivatkozva.

A lap szerint az ÁEEK bekérette a sugárvédelmi szabályzatokat, a vonatkozó engedélyeket, és a védőfelszerelések meglétét és állapotát tartalmazó beszámolókat minden, a fenntartása alatt álló intézménytől.

A soron kívüli ellenőrzést azok után rendelték el, hogy a Röntgen a napokban arról írt, hogy Péterfy Sándor Utcai Kórház telephelyén, a Baleseti Központban dolgozó traumatológusok ólomköténye alkalmatlan, és saját maguknak vásároltak valódi védelmet nyújtó darabokat. A blog szerint ezek költsége 60-80 ezer forint, ugyanakkor a folyamatos sugárveszély miatt ezt sok alkalmazott magára vállalta. A bejegyzés szerint a dolgozók szintén nem kapnak dozimétert, nincs veszélyességi pótlékuk, sem munkaidő kedvezményük, ami pedig szerintük járna.

A Népszava úgy értesült: az ügy hatására az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) munkatársai hatósági ellenőrzést tartanak az intézményben, valamint egy nemzetközi szaktekintélynek számító sugárszakértővel is szerződést kötött a kórház.

Az esetre reagálva Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón kijelentette, hogy a központban 50 darab köpeny áll a dolgozók rendelkezésére, ezek közül a 21 legrégebbi is alkalmas a sugárvédelemre. Hozzátette azt is, hogy a kórház már megkezdte a hiányzó szabályzat megújítását, és újabb védőfelszereléseket, köztük pajzsmirigyvédőt és ólomkesztyűket is beszerzett.

A MedicalOnline cikke hozzáteszi, hogy a jelenleg érvényben lévő szabályozás munkavédelmi szempontból „A” és „B” kategóriába sorolja a sugárzás mértéke szerint a munkahelyeket. A traumatológusok által a műtétek során használt, úgynevezett C-íves sebészeti képerősítővel történő átvilágítások még egy politraumatizált beteg esetében is mindössze néhány percig tartanak, erre az időre kell védelmet nyújtania a személyzetnek az ólomkötényeknek. A szabályzat nem írja elő ezeken a munkahelyeken a doziméter viselését, ahogyan egyetlen más „B” kategóriába sorolt helyszínen sem, a sugárzásmérők viselése csupán az „A” kategóriás röntgenosztályokon, intervenciós radiológiai, vagy izotópterápiás laboratóriumokban kötelező. Az „A” és „B” kategóriába sorolt munkahelyeken a munkavédelmi felszerelésekre vonatkozó egyéb előírások egyébként nagyjából megegyeznek, ám munkaidő kedvezmény és a veszélyes munkakör miatt megállapított többletpénz csak az „A” kategóriájú munkahelyeken dolgozóknak jár.

Forrás: 444.hu/MedicalOnline
Kelt: 2019-05-20