MAGYOSZ: Az új biztonsági elemek sem a termelékenységet, sem a foglalkoztatottságot nem növelik
Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) új elnöke az ágazat legfőbb kihívásairól és a befogadási rendszerről is beszélt az InfoRádiónak adott interjúban.

Az interjúban Greskovits Dávid fájó pontnak nevezte a gyógyszeres dobozokra felkényszerített új elemeket.

„2019 februárjától az Európai Unió területén olyan vényköteles terméket, amely nem rendelkezik egyedi azonosítószámmal, nem lehet forgalomba hozni. Ennek a rendszernek a kiépítése, működtetése teljes egészében az uniós ajánlások alapján a gyógyszergyártók büdzséjét terheli. Magyarországon a gyógyszeripar erre egyszeri kiadásban több mint 20 milliárd forint összköltséget allokált. Csak hogy lehessen érteni: egy-egy gyártósor felszerelése több mint 100 millió forint; ez olyan beruházás, ami sem a termelékenységet, sem a foglalkoztatást nem növeli, sőt a csomagológépeket csak lassítja a kötelező újítás” – fogalmazott Greskovits Dávid az InfoRádiónak adott interjúban.

További nehézséget okoz szerinte a gyógyszerellátásban, hogy amikor ezeket a készítményeket ellátják egyedi azonosítóval, akkor ezeket a hálózatban fogadni kell, márpedig ez a kiskereskedők számára is komoly teher, de nincs mit tenni, „a rendszer működésének alapjait nem itthon és nem mi határoztuk meg” – mondta a szervezet új elnöke, aki szerint még pár hónap, és azért gördülékeny lesz a rendszer.

A gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásáról szóló kormányrendeletről elmondta, egyes készítmények befogadása könnyebbé vált, de lényegi változás nem történt. Rávilágított: a magyar gyógyszergyártás alacsonyabb áron dolgozik a világpiaci átlagnál, de hosszú távon biztosítani tudja az ellátást.

A teljes interjú az alábbi címen meghallgatható.

Forrás: infostart.hu
Kelt: 2019-05-17