ÁEEK: Álhírek jelentek meg a sürgősségi ellátással kapcsolatban
Semmi nem igaz a sürgősségi rendszerben a hétvégi zavarról, mondja az illetékes állami hivatal – írja a Weborvos.hu a hvg.hu cikkére hivatkozva.

Mint a hvg.hu megírta, a hétvégén négyből három sürgősségi ügyeleten nem tudták fogadni a súlyos, sokszorosan sérült betegeket. A Honvédkórház betegségek miatt nem tudta fogadni a sérülteket, a Dél-pesti Centrum Kórház Merényi úti traumatológiája pedig jelezte később, megtelt, nem tud új beteget fogadni, végül a Szent János Kórház is lemondta az ügyeletet.

A lap érdeklődött az Állami Egészségügyi Ellátó Központnál (ÁEEK), miért történt ez, és mit terveznek tenni, hogy ilyen esetek ne forduljanak elő többet. Az ÁEEK a következőképpen reagált a kérdésekre:

„Álhírek jelentek meg a fővárosi sürgősségi ellátásról, a rendszer ugyanis a hétvégén is tökéletesen működött. A Honvédkórház a sokszorosan sérült és/vagy gerincsérült betegek ügyeleti és akut ellátásában kért segítséget a hétvégén. Mivel ilyen esetekben a szolgáltatók rendszerszerűen helyettesítik egymást, ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ más helyettesítő intézményeket jelölt ki. Így a hétvégén nem volt zavar a fővárosban a traumatológiai betegek ellátásában, hiszen több helyettesítő kórház is fogadta őket szükség esetén. Amennyiben a kijelölt intézmények bármelyike átmenetileg mégsem tudná fogadni a betegeket (például, mert időközben több sürgősségi esetük lett), akkor sem adódhat ellátási probléma, mert a kórházak közötti azonnali koordinációról az Országos Mentőszolgálat Mentésirányítási és Szuperügyeleti Osztálya köteles gondoskodni” – írták.

Forrás: Weborvos.hu
Kelt: 2019-05-14