Kétmillió dolláros SMA-gyógyszert dobhat piacra a Novartis
Egy csecsemők izomsorvadásos betegségét kezelő gyógyszert készül piacra dobni a Novartis, amelynek árcéduláján várhatóan a rekordnak számító 2 millió dolláros (580 millió forintos) összeg fog szerepelni – írja az Index.hu.

A hírportál cikke szerint a gyártó ugyan hivatalosan még nem árazta be a készítményt, ugyanakkor szakértők szerint mivel az új gyógyszer lehetővé teszi a spinális izomatrófia (SMA) gyógyítását, indokolt lehet a millió dollárban mérhető ár. Az új készítményt 12 SMA-s csecsemőn tesztelték, közülük mind életben maradt a második születésnapján. Emellett olyan fontos, az izomfejlődést jelző készségeket is elsajátítottak, mint a fejük fenntartása, az önálló evés és az önálló ülés.

A cikk hozzáteszi: az Egyesült Államokban eddig csak egyetlen génterápián alapuló gyógyszer forgalmazását engedélyezték a hatóságok, de a következő hat évben 10 és 20 közötti további génterápiás készítmény kerülhet a piacra.

A rendkívül magas terápiás költség azonban nehéz helyzet elé állíthatja az egészségbiztosítókat. Az egészségbiztosítókat képviselő egyik lobbiszervezet illetékese a várhatóan 2 millió dolláros árra reagálva kifejtette, hogy bár persze támogatják a gyógyszeripari innovációt, de „az a gyógyszer, amit senki sem képes megfizetni, gyakorlatilag haszontalan. Az elszabaduló árak igenis problémát jelentenek”.

Éppen ezért a Novartis azt is felvetette: a készítmény bevezetéséhez új finanszírozási modellre lehet szükség, amelyben például visszatérítést fizethetnek azokban az esetekben, amikor a készítmény nem bizonyul hatékonynak.

Az Index.hu teljes cikke az alábbi címen olvasható.

Forrás: index.hu
Kelt: 2019-05-13