Ficzere Andrea: Többletforrásokat kell bevonni az egészségügybe

A Magyar Kórházszövetség a közelmúltban kinevezett új vezetője a Világgazdaságnak adott interjúban úgy fogalmazott: összességében kevés pénz van az Egészségbiztosítási Alapban, a finanszírozásba az új eljárásokat, a béremelést és az amortizációt is be kell építeni.

„A legnagyobb probléma az ágazatban a központi költségvetési szervezetekre vonatkozó szabályok szerinti, bázisszemléletű tervezés, gazdálkodás, valamint a teljesítményelvű finanszírozás összeférhetetlensége. A finanszírozási rendszer átalakításakor ennek feloldására, továbbá a betegellátás valós költségeken alapuló finanszírozására lenne szükség annak érdekében, hogy a betegek mindenhol biztonságos, magas szintű ellátást kapjanak – fogalmazott Ficzere Andrea a Világgazdaságnak adott interjúban, amelynek kivonata a lap online verziójában is megjelent.

A Kórházszövetség új vezetője az interjúban hozzátette: az Egészségbiztosítási Alapban lévő összeg összességében is kevés. Ficzere Andrea szerint többek között szükség lenne az új, korszerű eljárások, a teljes béremelés, illetve az amortizáció beépítésére is a kórházak finanszírozásába.

„A kórházak évenkénti konszolidációját az utóbbi időben részben a gazdaságosabb működést ígérő megoldások bevezetéséhez kötik, viszont a szakmai összetétel, az infrastruktúra, az eszközállomány, az adott terület lakosságának egészségügyi mutatói sok helyen nem teszik lehetővé a menedzsment számára – akárhogy erőlködik is – a költséghatékonyabb működést, ami még hátrányosabb helyzetbe hozza ezeket az intézményeket” – fogalmazott az interjúban. Ficzere szintén kívánatosnak nevezte a magán- és az állami ellátás finanszírozásának teljes szétválasztását, amely véleménye szerint tovább fehérítené az ágazatot.

Forrás: Világgazdaság Online
Kelt: 2019-05-07