Elismert népegészségügyi szakembert menesztettek a Debreceni Egyetemről

Május 10-ével valamennyi egyetemi munkája és feladata alól felmentették a Debreceni Egyetemen a nemzetközileg is ismert és elismert népegészségügyi szakembert, prof. dr. Ádány Rózát – írja a MedicalOnline.

A Debreceni Egyetem (DE) Népegészségügyi Kar Megelőző Orvostani Intézetének egyetemi tanárát, az Egészségügyi Világszervezet Európai Tanácsadó Testületének társelnökét a MedicalOnline információi szerint nyugdíjazták. Bár a felsőoktatási törvény 70 éves korig engedélyezi az egyetemi tanárok foglalkoztatását, a DE szenátusa korábban olyan határozatot fogadott el, amely szerint a 65. életévüket betöltött egyetemi tanárok alkalmazását évente kell jóváhagyni. Erre az érintett intézet vezetője és dékánja tehet javaslatot, a döntést a rektor egy bizottsággal közösen hozza meg.

A lap értesülései szerint az egyetem döntésének értelmében Ádány Rózának május 10-ével kell elhagynia az intézetet, ezután semmilyen munkát nem vállalhat a Debreceni Egyetemen. A lap emlékeztet: egy hete Ádány Róza neve fémjelezte azt a V4-es népegészségügyi konferenciát, amelyen a V4 országok népegészségügyi kutatóintézeteinek és társaságainak vezetői mellett az Európai Népegészségügyi Szövetség volt és jelenlegi elnökei, a Népegészségügyi Iskolák Európai Szövetségének elnöke, valamint Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is részt vett.

A Népegészségügyi Kar alapítójaként Ádány Róza vezeti azt a Magyar Tudományos Akadémia által támogatott kutatócsoportot is, amely hazánkban elsőként kezdett népegészségügyi, epidemiológiai kutatásokkal, azok fejlesztésével foglalkozni. Szintén Ádány Róza vezetésével készült el a Nemzeti Népegészségügyi Program 2018–2030 címet viselő szakpolitikai stratégiai tervezet, amely Horváth Ildikó államtitkár szerint az Emmi népegészségügyi stratégiájának alapját képezi. A MedicalOnline értesülései szerint Ádány Rózát korábban Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter arra kérte, legyen a népegészségügyi program „arca”, erre azonban végül nem került sor.

Forrás: Medical Online
Kelt: 2019-05-06