Szájhigiéniai tanácsadásba vonják be a gyógyszerészeket Angliában
Az északkelet-angliai pilot programban részt vevő több mint ezer páciens csaknem háromnegyede úgy értékelte, hogy a programnak köszönhetően bővültek a szájhigiéniai ismeretei.

A Sunderlandi Egyetem által Durham város önkormányzatával közösen koordinált programot 2016-ban, öt helyi gyógyszertárban indították el, de a tervek szerint Anglia egész északkeleti régiójára kiterjesztenék. A programban részt vevő gyógyszertárak a várakozó betegek részére ötperces konzultációs lehetőséget biztosítottak, amelyben tanácsot adtak nekik a helyes fogmosásról, a szájhigiéniai termékek helyes használatáról, illetve a fogak és ínyek védelméről – írja a The Pharmaceutical Journal.

A programban részt vett 1089 pácienssel készített felmérés eredményei szerint a válaszadók 72 százaléka úgy értékelte, hogy a tanácsadásnak köszönhetően bővültek a szájhigiéniai ismeretei, míg 66 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy a konzultáció hatására változtatni fog szájápolási szokásain. További 64 százalék úgy vélte, hogy a gyógyszertár megfelelő hely a hasonló tanácsadásokra.

A program sikereinek hatására a pilotot kiterjesztik Anglia északkeleti megyéire – írja a lap. Andrew Sturrock, a program vezetője a lapnak úgy nyilatkozott: „Tudjuk, hogy sok embernek nincs fogorvosa, fóbiái vannak a fogászati kezelésektől vagy kerülik a rendszeres vizsgálatokat, különösen az elmaradott területeken”. Sturrock hozzátette: a páciensek által gyakran látogatott, könnyen elérhető gyógyszertárak új utakat nyithatnak a szájhigiéniai ismeretek terjesztésében, ezáltal akár fontmilliókat spórolva a brit egészségbiztosítónak.

A teljes cikk az alábbi címen olvasható.

Forrás: The Pharmaceutical Journal
Kelt: 2019-05-03