Kardiometabolikus farmakoterápia menedzsment
Gyógyszerész szakmai továbbképzés
a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége szervezésében

EGIS Tudományos és Technológiai Központ (1106 Budapest, Keresztúri út 11.)
2019. május 31. (péntek)

Tisztelt Gyógyszerész Kolleginák és Kollégák!

Az elmúlt évtizedek során a gyógyszerészet nemzetközi fejlődési tendenciáinak figyelembevételével, valamint a hazai társadalmi és egészségügyi szakmák részéről megfogalmazódott igényeknek és elvárásoknak megfelelően kezdtük meg a közvetlen lakossági gyógyszerellátás területén a kognitív gyógyszerészi szolgáltatások gyakorlati megvalósítását célzó továbbképzések szervezését.

A továbbképző program(ok) kialakítása során figyelembe vettük, hogy a gyógyszerészeknek a jövőt illetően az egészségügyi ellátó rendszer más tagjaival együttműködve egyfajta „praxis közösségben” egyre inkább aktív szerepet kell vállalniuk – a rendelkezésre álló tudományos és szakmai szempontok körültekintő mérlegelésén alapuló ajánlások figyelembevételével - az „egyénre szabott”, dokumentált és minőségbiztosított gyógyszeres terápia menedzsmentjében, valamint a népegészségügyi feladatok ellátásában.

A fentiek figyelembevételével a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének vezetése úgy döntött, hogy a gyógyszerellátás különböző területén érintett oktató és gyakorló gyógyszerészek, orvosok, más egészségügyi szakemberek bevonásával közös továbbképzések keretei között teremtenek fórumot a farmakoterápia menedzselésére, az eddig elért nemzetközi eredmények megismertetésére, azok elméleti és gyakorlati elképzeléseinek megvitatására, megvalósítására. A továbbképzéseken szerzett ismeretekkel alapot kívánunk teremteni a betegek egyénre szabott farmakoterápiájának optimalizálására, hogy ezzel a hazai körülmények között képesek legyünk a gyógyszerészi tevékenységünk körét kiszélesíteni, magát a szakmát megújítani és elindítani a gyakorlati megvalósítás rögös útján. A MOSZ alapvető feladatának tartja, hogy összefoglalja és rendszeresen aktualizálja a szakmai irányelveket és ezzel is állást foglaljon a farmakoterápia menedzsmentjének szakmai-szervezeti kérdéseiben.

Jelen továbbképzésünk során a kardiometabolikus farmakoterápia menedzselésének kérdését vesszük górcső alá. Ezen a területen a nem diagnosztizált, nem kezelt betegek száma jelentős. Külön gond, hogy nagy részük a kórosan emelkedett paraméterek ellenére – akár éveken keresztül – sem észlel tüneteket. A kardiometabolikus betegek egynegyede így semmilyen kezelésben nem részesül. A diagnosztizált betegeknél is csak 50%-os az alkalmazott terápia eredményessége, pedig a betegség időben történő felismerésével, kezelésével a betegek életkilátásai jelentősen javíthatók lennének. A megbetegedések kockázatának csökkentése, az eredményes megelőzés, a korai felismerés, a célérték elérésére irányuló, hatékony életviteli-, és gyógyszeres terápia beállítása, a betegek adherenciájának javítása, gondozása, rehabilitálása alapvető fontosságú feladat.

A gyógyszerészeknek közösség közeli pozíciójuk miatt a lakosság széles rétegeiben van lehetőségük az életvitellel kapcsolatos információszerzésre, így egyes kockázati tényezők felismerésére, szűrővizsgálatok elvégzésére, a megelőzést, az egészségfejlesztést és a farmakoterápiát optimalizáló befolyásolásra.

A gyógyszerészi gondozás keretében kialakuló új típusú „beteg–orvos–gyógyszerész együttműködés” egyben lehetőséget teremt a kardiometabolikus megbetegedések megelőzését és hatékony kezelését célzó motiválásra, a betegek egészségkultúrájának emelésére, elősegítve ezzel is a farmakoterápia menedzsment és a magyar egészségügyi ellátó rendszer eredményes és költséghatékony működését.

Az utóbbi években egyre több gyógyszerész kolléga jelezte érdeklődését egy a kardiometabolikus területen megvalósítható programban történő részvételre. A terület gyors és dinamikus fejlődésének figyelembevételével viszont szükségesnek látjuk a témával kapcsolatban ismereteink felfrissítését, ill. elmélyítését. Elsősorban ezért hoztuk létre szakmai továbbképzésünket, melyre ezúton szeretettel meghívjuk!

Továbbképzésünkre minden gyógyszerész kollégát szeretettel várunk!

Program - Jelentkezési lap

Forrás: MOSZ Info
Kelt: 2019-05-02