Ficzere Andrea: A kórházaknak képtelen szabályokat kell betartaniuk
A Magyar Kórházszövetség frissen megválasztott elnöke egy, a Magyar Hírlapnak adott interjúban beszélt erről.

A kórházaknak olyan szabályokat kellene jelenleg betartaniuk, amelyeket a mai magyar egészségügyben szinte képtelenség – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség frissen megválasztott elnöke. Szerinte az állami számvevőszéki jelentések a kórházak működéséről általánosítanak, azt sugallják, hogy az adott kórház csal és ferdít, miközben a szabályok betarthatatlanok.

Ficzere Andrea az interjúban úgy fogalmazott:

„a kórház nem csavargyár. Sok olyan, a mindennapi rutinban nem használt eszközt kell időnként például beszerezni, amin emberélet múlik, vagy olyan hibát kell azonnal elhárítanunk, amely akadályozza a betegellátást. Az egyéni helyzetek pedig sokszor megkövetelik, hogy egy vezető az adott pillanatban ne a beszerzésre vonatkozó szabályokat tartsa a legfontosabbnak, hanem az emberéletet, és majd ha túl vagyunk a krízisen, jöhetnek a szabályok. Nyilvánvaló, hogy az egészségügyre kell adaptálni a szabályozást.”

A Kórházszövetség elnöke az interjúban a kancellária-rendszer bevezetése ellen is felszólalt. Ahogy fogalmazott:

„Nem biztos, hogy valódi segítséget jelentene a fiskális gondolkozás megerősítése, hiszen a főigazgatók is látják a bevétel-kiadás arányát, és nem azért költünk túl, mert nincs felelősségérzetünk, hanem azért, mert el akarjuk látni a betegeket.”

A Magyar Hírlap teljes, eredeti interjúja az alábbi címen, míg az Index.hu összefoglalója itt olvasható.

Forrás: Magyar Hírlap/index.hu
Kelt: 2019-04-30