Mikrochippel felszerelt tablettát engedélyeztek az Egyesült Államokban
2017-ben az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) egy olyan skrizoféniára felírható gyógyszert engedélyezett, ami jelet küld az orvosnak, ha a páciens bevette. Ez fontos lépés a betegség kezelésében és abban is, hogy az orvoslásban közvetlen módon használják az internetkapcsolatot – írja a 444.hu a Washington Post cikke alapján.

A skizofrénia valamely formájával diagnosztizált páciensek esetében mindig komoly probléma volt, hogy idővel abbahagyják a gyógyszer szedését, ami pszichotikus epizódokat idéz elő (ilyenkor a beteg kapcsolata megszakad a valósággal), és ezeknek nagyon komoly következményeik lehetnek.

Ez az új tabletta nem összetételében új, a gyógyszert már tizenhat éve használják, a különbség csak az, hogy van benne egy apró mikrochip, melynek jelzései lehetővé teszik az orvos számára, hogy még azelőtt közbelépjenek, hogy a beteg állapotában drámai változás áll be. Azóta eltelt másfél év, de az Abilify MyCite nevű gyógyszert nagyon kevés beteg szedi csak – írja a 444.hu a Washington Post cikke nyomán.

A lapnak nyilatkozó szakértők megjegyezték: bár a hasonló jeladó-készülékek valóban növelhetik az adherenciát, a skizofréniával küzdő betegek paranoid hajlamai miatt ez esetükben akár kényelmetlenséget is okozhat, s így kontraproduktív lehet.

A 444.hu teljes cikke az alábbi címen olvasható.

Forrás: 444.hu
Kelt: 2019-04-30