Felmérés: 85 százalék tisztában van a helytelen gyógyszerszedés kockázataival
A megkérdezettek többsége jól fogadta, hasznosnak ítélte a gyógyszerszedési szokások javítására összeállított, betegeknek szóló segédletet – derült ki a pilot program eredményeit ismertető budapesti szakmai konferencián, pénteken. A rendezvényen a program eredményességét felmérő kérdőív eredményeit is ismertették, ezek azonban a lakosságra nézve nem reprezentatívak, hiszen az 51 és 70 év közötti nők felülreprezentáltak voltak a mintában.

A tavaly októberben indult, „Gyógyszereim 5xM – mit, miért, mennyit, mikor, miként?” elnevezésű lakossági ismeretterjesztő program célja összegyűjteni azokat az információkat, amelyek még jobban hozzájárulhatnak a gyógyszert szedő betegek terápiahűségéhez. Somogyi Orsolya szakgyógyszerész, a program szakmai vezetője a GrandExpo gyógyszerészeti szakkiállításon elmondta, a kiadvány mellé egy kérdőívet mellékeltek, amelyen a betegek értékelhették a segédlet hasznosságát. A felmérésben nyolcvan közforgalmú patika vett részt és 1082 kérdőívet dolgoztak fel. A kérdőívet legtöbb esetben nők töltötték ki, a legtöbb válaszadó 51 és 70 év közötti volt.

A szakember elmondta, a megkérdezettek 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy öt vagy annál több gyógyszert szed egyidejűleg. Az eredmények szerint a segédlet a válaszadók több mint 90 százalékát segítette abban, hogy magabiztosabban tegye fel kérdéseit gyógyszerei kiváltásakor a patikában, és szintén 90 százalékuk mondta azt, hogy a kiadvány elolvasása óta nagyobb figyelmet szentel a gyógyszerei szedésével kapcsolatos tudnivalóknak. Somogyi Orsolya hozzátette, fontos eredmény, hogy a kiadvány a megkérdezettek csaknem felét segítette abban, hogy célirányosan változtathasson eddigi, esetleg helytelen gyógyszerszedési szokásain.

A megkérdezettek 85 százaléka tisztában van azzal, hogy a helytelen gyógyszerszedés komoly kockázatot rejt, és a válaszadók 52 százaléka mondta azt, hogy tartalmazott számára új információkat a kiadvány. Új ismeretként a legtöbben a gyógyszer-élelmiszer, illetve a gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatásról szóló információs részt jelölték meg.

Kovács Erzsébet, a debreceni Kenézy Gyógyszertár vezetője a szakmai kerekasztal-beszélgetésen kifejtette, hogy a gyógyszerészek – az orvosokkal együttműködve – nagyban hozzájárulhatnak a betegek terápiahűségéhez.

Zelkó Romána, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának dékánja arról beszélt, az eredményes gyógyszeres terápiához nemcsak a jó minőségű gyógyszerek, hanem a tájékozott beteg együttműködése is szükséges. Mint mondta, a gyógyszerészek oktatása során ma már a hangsúly nem csak az ismeretanyagon van, egyfajta integratív szemlélet is szükséges, hogy a gyógyszerész partnere tudjon lenni mind a betegnek, mind az orvosnak. Ehhez a gyakorlati, klinikai képzés erősítése szükséges - mondta.

Szökő Éva, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke azt vetette fel, hogy sokkal több közös kurzus kellene az orvosoknak, gyógyszerészeknek, egészségügyi szakembereknek, mert ez a későbbi együttműködésben segíthetné őket. Aláhúzta, a gyógyszeres terápiák folyamatos fejlődésével óriási szükség van a folyamatos továbbképzésekre is.

Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatójának véleménye szerint a betegek terápiahűségének erősödése hozzájárulhat a magyar lakosság halálozási és megbetegedési mutatóinak javulásához. Ezen kívül úgy vélte, a gyógyszerészi gondozás, a betegek támogatása, információval ellátása „örök érték marad”, ez az egyik legfontosabb szempont a gyógyulásban.

Forrás: MTI
Kelt: 2019-04-26

Kapcsolódó cikkek:
Gyógyszerstop a budaörsi raktártűz után
Bezártak két budapesti patikát illegális gyógyszerkereskedelem miatt
Újabb gyógyszertár tevékenységét függesztette fel az OGYÉI
Klinikai I. fázisú farmakológiai vizsgálóhelyet hozott létre a Honvédkórház
Újabb gyógyszertárak tevékenységét függesztette fel az OGYÉI
OGYÉI: négyszáz féle gyógyszer érintett a tűzben
2023-tól Gödöllőn gyártanák a diftéria- és a tetanuszoltás alapanyagát
A jövőben kizárólag patikában kapható majd néhány megfázás elleni készítmény
Étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a NÉBIH
Toxikológus: mintegy kétszázezren gyógyszerfüggők Magyarországon
Infektológus: Nem alakulhat ki kanyarójárvány Magyarországon
Év terméke díjat kapott a Dipankrin Optimum
TOP 200-ba került a Semmelweis gyógyszerészeti képzése
Megkezdődött a hazai gyógyszer-azonosítási rendszer felállítása
A Hungaropharma műtüdőt adományozott a Heim Pál gyermekkórháznak
A helyes gyógyszerszedés fontosságáról közölt riportot a Kossuth Rádió
Elvégezték az első magyarországi gyermek-tüdőtranszplantációt
Még idén forgalomba kerülhet a capiprazine Magyarországon
Az orvosképzést segítő skill-laborhálózatot hoznak létre
A magyar webáruházak toplistájára kerültek a gyógyszerek
Újra elérhető a meningococcus B elleni vakcina
Magyarországon is megjelent a nyugat-nílusi láz
Jelentős parlagfűpollen-terhelés várható az idén
Nyomozás indul a szennyezett vérnyomáscsökkentők miatt
Új épületet adtak át a Béres szolnoki gyárában
Százötvenmillió forintnyi hamis gyógyszert foglaltak le Magyarországon
Szaporodnak a webpatikák Magyarországon
Az egészséges életmód fontosságára figyelmeztet az Egy Csepp Világnap
Gyógyszerészeti napot tartanak a székesfehérvári patikamúzeumban
Az önkormányzat tiltakozik a gyulai patikák új ügyeleti rendje ellen