Ficzere Andrea: Mérhetővé kell tenni a kórházak teljesítményét
A Kórházszövetség újonnan kinevezett vezetője, az Uzsoki Kórház főigazgatója az Inforádió Aréna című műsorának adott interjúban beszélt a kórházi szektor legújabb trendjeiről és kihívásairól. Ficzere Andrea egy olyan indikátor-rendszer kidolgozását javasolta, amely mérhetővé tenné a kórházak teljesítményét.

Korábban az orvos-elvándorlás volt a gond, most a szakdolgozó-hiány a legnagyobb probléma, amellyel a kórházak folyamatosan küzdenek – mondta az Inforádió Aréna című keddi műsorában dr. Ficzere Andrea a Kórházszövetség újonnan kinevezett vezetője, az Uzsoki Kórház főigazgatója. A szakdolgozók úgy érzik, nincsenek megbecsülve, nincsenek megfizetve, nincsenek megfelelő munkakörülmények, ezért sokan átmennek máshova, vagy elhagyják a pályát. A kórházak ezért gyakran kénytelenek bérnővéreket alkalmazni, ez a megoldás azonban nem igazán megfelelő, hiszen drága, ráadásul a bérmunkások idegenek az adott intézményben, és többnyire ők is fáradtak – áll a Weborvos.hu által közölt összefoglalóban.

Az elnök szerint számos összetevője van annak, hogy egyes kórházakban miért alakul ki rendszeresen nagyobb adósság, és mások miért jönnek ki a költségvetésükből. Rengeteg olyan momentum van, amit nem lehet előre tervezni. Például nem tudhatjuk, hogy mennyi ember áll föl egy évben, és mennyibe kerül a pótlásuk. Azt sem lehet előre tervezni, mennyi műszer romlik el, mekkora áremelkedés lesz. Ezért is lenne jó, ha a kórházak költségvetésébe bele lehetne számítani az amortizációt, amit most jelenleg nem lehet.

Dr. Ficzere Andrea szerint a magyar lakosságszámhoz képest sok az aktív ágy, nincs ennyire szükség, az idősödő társadalmat figyelembe véve egy részüket rehabilitációs, ápolási ággyá kellene átalakítani. A várólistákkal kapcsolatban az elnök arról beszélt, hogy általában nálunk kevesebbet kell várni egy-egy beavatkozásra, mint más országokban, de arra is felhívta a figyelmet, ezek a műtétek nem a sürgősségi ellátás részei, tehát ha valaki elhízott, nem mozgott egész életében, akkor nincs túl sok joga elvárni, hogy egy-két héten belül megoperálják.

Az orvos-bérekkel kapcsolatban a főigazgató cáfolta, hogy a magánellátásban gyakori lenne a 3-4 millió forintos havi jövedelem, ahogy az állami ellátásban sem jellemző. Arról is beszélt, hogy a nagyobb bevételek már nem egy-egy orvosi szakmához kötődnek, hanem a kereslethez.

Ficzere Andrea arról is beszélt, hogy szerinte fontos lenne bevezetni egy olyan indikátor rendszert, közzétenni olyan statisztikákat, adatokat, amelyek alapján látni lehetne, melyik kórház milyen eredményeket ért el, amelyek alapján a betegek is tájékozódni tudnának. Ehhez persze először tisztázni kellene a betegellátás paramétereit. Hangsúlyozta azonban, hogy az aktív kórházi ellátás az egész világon csökkenő tendenciát mutat, és előbb-utóbb az eredményorientáltság, az elszámoltathatóság alapján választódnak ki azok az intézmények, amelyek maradhatnak. Várhatóan így lesz ez nálunk is.

Az eredeti riport itt meghallgatható, míg a Weborvos teljes összefoglalója az alábbi címen olvasható.

Forrás: Weborvos.hu/InfoRádió
Kelt: 2019-04-24