Dér Péter: A forráselosztás reformja segítené a gyógyszerészi gondozást

A 2016-ban az Év Gyógyszerésze címmel díjazott gyógyszerész a 24.hu-nak adott interjúban beszélt a gyógyszerészi gondozás fontosságáról, az adherenciáról, illetve az egyes gyógyszerek alkalmazásával kapcsolatos tévhitekről.

Hosszú interjút közölt a 24.hu hírportál Dér Péter mogyoródi gyógyszerésszel, aki 2016-ban az Év Gyógyszerésze lett, 2017-ben az Innovatív Gyógyszergyártók egyesületétől megkapta az egészségügyi ismeretterjesztésért adható „Nekem szól” díjat. Az interjúban szó esik a gyógyszerészi gondozás fontosságáról, amelyről Dér azt mondja, bizonyos betegségek, például egy egyszerű megfázás esetén a betegeknek elég volna a gyógyszerészhez fordulniuk.

Az interjúban Dér úgy fogalmaz:

„A gyógyszerészi gondozás, szaktanácsadás, ami dokumentálhatóan javítja a beteg állapotát, sőt adott estben életet is menthet, jelen pillanatban nem a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által elismert és finanszírozott tevékenység. Az is előfordul, hogy nem javaslom, hogy megvegyen nálam valamit, pedig már nyúlna a pénztárcájába. Nem a pénz az, ami minket mozgat. Másrészt a jelenlegi NEAK finanszírozási rendszer valóban megnehezíti a helyzetet, másfajta forráselosztás (például a gondozás támogatása) segítené, hogy ne a termékeladáson legyen a hangsúly.”

Az interjúban emellett szó esik arról is, hogy a fiókgyógyszertárak működése „egy bizonyos lakosságszám alatt egyszerűen nem finanszírozható. Nemhogy a három-négyszáz fős falvak, hanem az ezerötszáz fős települések sem feltétlenül tudnak eltartani egy patikát” – tette hozzá Dér Péter. A teljes interjú az alábbi címen olvasható.

Forrás: 24.hu
Kelt: 2019-04-21