Cukorbetegség elleni szer segíthet a vesebetegeken
A cukorbetegség kezelésére alkalmazott egyik gyógyszer használata jelentősen csökkentette a súlyos veseelégtelenség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűségét – számolt be a brit sajtó egy ausztrál–brit közös kutatás eredményeiről.

A kutatók 34 országból 4400 cukorbeteg és veseproblémával küzdő beteget vizsgáltak. A kísérleteket etikai okokból két és fél év után felfüggesztették, mert annyira látványos volt az eredmény, így a placebót szedő betegek valós egészségnyereségtől estek el – írja a hirado.hu a brit The Independent tudósítása nyomán.

A kísérletek eredményei alapján a canagliflozin tartalmú gyógyszert szedőknél 40 százalékkal csökkent a szívelégtelenség miatt kórházi ápolásra szorulók száma, és ötödével az agyvérzés vagy szívinfarktus kialakulása miatti halálesetek száma – írja a lap.

„Világszerte több mint 400 millió cukorbeteg van, és 40 százalékuk szenved vesebetegségben” – mondta a tanulmány egyik szerzője, Vlado Perkovic, a Sydney-i Egyetemen működő The George Institute for Global Health professzora. Hozzátette: A vesebetegség kialakulása után nagy az esély a súlyos veseelégtelenség, szívroham vagy agyvérzés kialakulására, amelyek halálos kimenetelűek lehetnek.

„A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a canagliflozin tartalmú gyógyszer nemcsak a veseelégtelenség kialakulásától, hanem a szívbetegségektől is megvédi a cukorbetegeket” – mondta a tanulmány társszerzője Meg Jardine. Ez különösen igaz a már csökkent vesefunkcióval élő betegek esetében, akik különösen nagy kockázatnak vannak kitéve. A becslések szerint 2035-re ötmillióra nő a veseelégtelenségben szenvedők száma a világon, ezért jelenthet áttörést a mostani kutatás – tette hozzá.

A cikk alapjául szolgáló eredeti tanulmány az alábbi címen elérhető.

Forrás: hirado.hu
Kelt: 2019-04-17