Bérnővérek foglalkoztatására kényszerülnek a budapesti kórházak
2013–2018 között kilencezerrel csökkent a már tapasztalt, de még nagy munkabírású, 35 év feletti korosztály létszáma, ezért egyre több kórház kényszerül bérnővérek, -műtősnők, -műtősfiúk foglalkoztatására, főként a fővárosban – írja a Magyar Nemzet online kiadása.

A lap információi szerint több fővárosi kórház, így a Péterfy is foglalkoztat béralkalmazottakat. A lapnak Sásdi Antal főigazgató elmondta: a Fiumei úti „balesetiben” 12 műtő van, amit úgy tudnak működtetni, hogy egy munkaerő-közvetítő cégtől nyolc-nyolc aneszteziológiai asszisztenst, műtősnőt, illetve műtősfiút foglalkoztatnak bérmunkában, de ezzel is csak 14-re tudták feltornázni például a műtősfiúk számát a szükséges 22 helyett. A főigazgató hozzátette: hamarosan a krónikus ellátásban is bérnővérek alkalmazására fognak szorul, hiszen ma már előfordul, hogy a 60-70 ágyas krónikus osztályukat éjszakánként csak egy nővér látja el.

A Magyar Nemzetnek korábban Ficzere Andrea, a kórházszövetség új elnöke beszélt arról, hogy a fővárosban a munkaerőhiány miatt nagyon sok helyen már csak bérnővérekkel, -műtősnőkkel és -orvosokkal tudják biztosítani a folyamatos betegellátást. Ennek elsődleges oka, hogy a kormány erőfeszítései ellenére sincs még jelen pillanatban kellő számú utánpótlás – írja a lap.

Az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) előrejelzései szerint a jelenlegi munkaerőpiaci trendek folytatódása mellett két év múlva már mintegy 5800 középfokú ápoló fog hiányozni a rendszerből, ami a főváros mellett főként Heves, Nógrád és Zala megyében okozhat súlyos gondokat.

A egészségügyi szakdolgozók hiányáról korábban ebben a cikkünkben írtunk.

Forrás: Magyar Nemzet online
Kelt: 2019-04-16