Elutasította az Alkotmánybíróság az oltásellenes szülők panaszát
Elutasította az Alkotmánybíróság egy oltásellenes szülő panaszát, és határozatban mondta ki, hogy korlátozható a neveléshez fűződő jog, ha a gyermek számára a kötelező védőoltás beadását jogszerű indok nélkül tagadják meg – írja a 24.hu az Index-re hivatkozva.

A cikk szerint a konkrét eset nem tárható fel teljesen, mert a beadványozó névtelenséget kért, de az tudható, hogy a szülők 2015-ben született gyermekük esetében az oltások mellett a védőnői szolgáltatásokat is visszautasították. Az alkotmánybírósági érvelés szerint ezzel a gyermek egészségi állapota és fejlődése kontrollálhatatlanná vált az állam számára, ami nemcsak az egyén, hanem a közegészségügy, azaz a társadalom szempontjából is komoly veszélyeztetés.

A beadványozó szülő lelkiismereti és vallásszabadságának sérelmére hivatkozott. Azonban az Alkotmánybíróság szerint végső esetben a családból kiemelés is alkotmányos lehet, ha a szülő magatartása súlyosan veszélyezteti a gyermeket, és megtagadja a hatóságokkal való együttműködést. Az Alkotmánybíróság határozatában kimondta, hogy a szülők nevelési jogának elvonása csak ideiglenes lehet – írja a 24.hu az Index.hu tudósítása alapján.

Az Index.hu idézi a testület indoklását is, miszerint:

„Az alkotmánybírósági eljárás során nem kérdőjelezhető meg, hogy a védőoltások (köztük az életkorhoz kötött védőoltások) az emberi szervezet fertőző betegségekkel szembeni ellenálló képességének fokozását és a fertőző megbetegedések elterjedésének megelőzését szolgálják. Tehát egyfelől az egyént (a gyermeket) védik a fertőzéstől, másfelől a gyermeket körülvevő kisebb közösséget, valamint az egész társadalmat a járványok megjelenésétől.”

Forrás: 24.hu/index.hu
Kelt: 2019-04-12