Kiírták az „Év Gyógyszerésze” és a „Kedvenc Patikám” pályázatokat

A szavazással olyan gyógyszerészeket díjaznak, akiknek példamutató szakmai teljesítményük és betegközpontú szemléletük elismerést érdemel.

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége koordinálásával a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Magyar Gyógyszerészi Kamara – a Roche Magyarország Kft. támogatásával – célkitűzéseiknek megfelelően immár kilencedik alkalommal pályázati felhívást tettek közzé az „Év Gyógyszerésze” és a „Kedvenc Patikám” cím elnyerésére – írja az EgészségKalauz portál a szervezők közleménye alapján.

Az „Év Gyógyszerésze” pályázatok célja

Az „Év Gyógyszerésze” díjat és kitüntető címet elnyert gyógyszerésznek országos nyilvánosságot és kiemelkedő szakmai rangot adni munkájához, elismerve annak követésre méltó minőségét. A kiírók olyan gyógyszerészt kívánnak elismerésben részesíteni, aki példát mutat kiemelkedő szakmai teljesítményével, hatékony megoldások alkalmazásával és betegközpontú szemléletével a gyógyszerészi gondozásban, a gyógyszerellátásban és a gyógyszerfejlesztésben egyaránt. A „Kedvenc Patikám” pályázat keretében pedig a betegek véleményt tudnak formálni a patika munkájáról szavazatukkal, mellyel nem kizárólag egy gyógyszerészt, hanem az egész patika munkáját minősítik – írja a lap.

Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke a pályázatot bemutató sajtótájékoztatón elmondta: ez a pályázat nagyon sokat segít a szakmai produktivitás serkentésében. Az idén először szerveztek olyan konferenciát is, az Év Gyógyszerésze szemináriumon kívül, gyógyszerészek számára, ahol az előző évek pályázói, és díjazottjai mutattak be olyan szellemi produkciókat, amelyek ebben a pályázati rendszerben születtek, és pozitív energiát sugallnak a gyógyszerésztársadalom felé. Ez a pozitív energia nagyon fontos a gyógyszerészek számára, mert túlterheltek az elmúlt években bevezetett gyógyszerbiztonsággal kapcsolatos adminisztrációs terhek miatt.

A sajtótájékoztatón Dr. Hodossy Lajos megemlítette, hogy a korábbi pályázati felhívásban már volt szó a védőoltások fontosságáról, melyre jó példa hazánk egyre növekvő HPV átoltottsági aránya. Sajnálatos módon naponta két nő hal meg HPV miatt, pedig „tudunk tenni ellene, a kezünkben az eszköz”. Fontos, hogy elérjük, hogy akár a felére csökkenjen ez a szám, a média és a gyógyszerészközösség összefogása által – tette hozzá Hodossy Lajos.

Dr. Samu Antal arról számolt be, hogy a gyógyszerészi gondozási programok, és az erre történő felkészítés a 90-es évek vége 2000-es évek elején indult el, aminek keretében elindultak a gyógyszerészek továbbképzései elsősorban olyan, több beteget érintő területeken, mint például a diabétesz, a hipertónia vagy az asztma. Ezen kognitív szolgáltatás kapcsán felvetődött az is, hogy melyek azok a területek, amelyekkel mélyrehatóbban kellene foglalkozni. Az előbb említetteken kívül többek között a védőoltások kérdése is bekerült ebbe a csoportba. A WHO konferenciáján elhangzott, hogy a gyógyszerészek fokozottabb bevonására van szükség ezen a területen, ebből kifolyólag Dr. Samu Antal úgy véli, hogy a MOSZ-nak is lépéseket kell tenni ez ügyben, elsősorban pl. az influenza elleni védőoltásokkal kapcsolatban.

Dr. Samu Antal fontosnak nevezte, hogy az adherencia, illetve a compliance területén is előrelépés legyen. Mint ismertette, egy magyarországi felmérés szerint 5-6% az az anyagi veszteség, amit a non-adherencia, vagyis a nem megfelelő együttműködés okoz, amely egyrészről anyagi, másrészről egészségveszteség. A Magyar Gyógyszerészeti Kamara és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság már elindított egy adherencia programot, így az első lépés már megtörtént ez ügyben. Fontos, hogy az anyagi veszteséget csökkentsük ezen a téren, és az egészségnövelés előreléphessen – hangsúlyozta a MOSZ alelnöke.

A teljes közlemény az alábbi címen olvasható, az „Év Gyógyszerészére” cím díjazottjára erre a linkre kattintva tud szavazni.

Forrás: EgészségKalauz
Kelt: 2019-04-09