WHO: Erősíteni kell az alapellátást
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felszólítja az európai kormányokat, hogy hozzák közelebb az emberekhez az egészségügyi szolgáltatásokat – írja a Weborvos.hu a szervezet közleménye alapján. A WHO hangsúlyozta: az egészségügyi problémák 70-80%-a az alapellátásban kezelhető.

Az Egészség Világnapján 2019-ben a WHO felhívást intéz az európai vezetőkhöz, hogy invesztáljanak az egészségügyi alapellátásba, ami a legbölcsebb lépés a teljes egészségügyi lefedettség felé – írja a Weborvos.hu az Egészségügyi Világszervezet Magyarországi Irodájának közleménye nyomán.

Az emberi élet során felmerülő egészségügyi igények 70-80 %-a megoldható az erős alapellátó rendszer segítségével, melynek részét képezi az egészséges életmód hirdetése, az oltásokkal történő betegségmegelőzés, a hosszútávon fennálló egészségügyi problémák kezelése és ellenőrzése, a rehabilitáció, a palliatív ellátás és a gyógyszeres kezelés.

„Az egészség emberi jog. Sokkal többet kell tennünk annak érdekében, hogy a legsérülékenyebbek is jobban hozzáférhessenek az egészségügyi szolgáltatásokhoz. Az országok kötelezettséget vállaltak arra vonatkozóan, hogy 2030-ig megvalósítják a fenntartható fejlődési célokat, melyek között szerepel, hogy mindenki számára biztosítani kell a számára szükséges egészségügyi szolgáltatások igénybe vételét a megfelelő időben és pénzügyi nehézségek okozása nélkül. Ez egyben a WHO legfontosabb célja is, melynek középpontjában az alapellátás áll” – mondta dr. Piroska Östlin, a WHO Európai Regionális Irodájának szakigazgatója.

A WHO Európai Régiójának országai már lépéseket tettek az egyetemes egészségügyi ellátás felé, de még mindig nagyon sok ember számára elérhetetlen a jó minőségű, megfizethető és befogadó egészségügyi ellátás. Magyarországon a szegényebb családok és az idősek jelentik azokat a csoportokat, melyek különösen veszélyeztettek abból a szempontból, hogy vagy nem kapják meg a nekik szükséges szolgáltatásokat vagy pénzügyi nehézségeknek vannak kitéve a zsebből fizetett szolgáltatások miatt.

„Ahhoz, hogy mindenki saját otthonához legközelebb érhesse el az egészségügyi szolgáltatásokat, az alapellátást kell erősítenünk, mely közismerten a legköltséghatékonyabb módszer az egyetemes egészségügyi ellátás eléréséhez” – mondta Dr. Ledia Lazeri, a WHO magyarországi képviselője. „Az erős és ingyenes alapellátás közelebb hozhatja a szolgáltatásokat otthonainkhoz, és korán beavatkozhat, hogy meggátolja a betegségek súlyosbodását, időben választ adhat a krónikus betegségekre, figyelemmel kísérhet bennünket egész életünk során, és elérheti azokat, akik leginkább igénylik az egészségügyi ellátásokat.”

A „zsebből történő térítések” aláássák az egészségügyi szolgáltatások hozzáférésének lehetőségét. A WHO Európában bizonyítékokkal rendelkezik arról, hogy az egészségügyi szolgáltatások, különösen a gyógyszerek, sok ember számára megfizethetetlenek, és pénzügyi nehézséget okozhatnak az egész Európai Régióban, még a magas jövedelemszintű országokban is. A WHO Európai Régiójának 24 országából származó adatok elemzése azt mutatja, hogy egészen a háztartások 9 százaléka nem képes megfizetni olyan alapvető szükségleteket, mint az élelmiszer, lakásbérlet vagy közmű számla miután zsebből térítette az egészségügyi szolgáltatásokat.

Leginkább a legszegényebb családok, a krónikus betegségekben szenvedők és az idősek azok, akik nagy valószínűséggel pénzügyi nehézségekkel küzdenek az egészségügyi ellátás zsebből történő megfizetése miatt, és gyakran képtelenek igénybe venni több, számukra szükséges egészségügyi szolgáltatást. Az egyes országok szakpolitikai intézkedéseket vezethetnek be a zsebből történő fizetések minimalizálására különösen a szegények és az egészségügyi szolgáltatásokat rendszeresen használók körében. Az alapellátásnak kulcsfontosságú szerepet kell betöltenie abban, hogy e csoportok számára biztosítsa az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést – áll a WHO közleményében.

A teljes közlemény a Weborvos.hu honlapján olvasható.

Forrás: Weborvos.hu
Kelt: 2019-04-08