További lépéseket tesz a kórházak fenntartható működéséért az EMMI
További lépéseket tesz a kórházak szabályszerű, fenntartható működésének megteremtéséért az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI).

A minisztérium ezt arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kórházak gazdálkodásának ellenőrzéséről tartott szerdán sajtótájékoztatót. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közlése szerint az általa ellenőrzött 17 kórház egyikének sem volt teljesen megfelelő a gazdálkodása a vizsgált időszakban, 2016 és 2018 között. Salamon Ildikó, az ÁSZ felügyeleti vezetője elmondta: öt kórház utóellenőrzését is elvégezték, közülük csupán kettő hajtotta végre az intézkedési tervben vállalt feladatokat, egy intézmény pedig ugyan azokat végrehajtotta, egy részüket azonban csak határidőn túl, kettő pedig nem tette ezt meg.

Az EMMI közleményében azt írta: az intézmények adóssága a balliberális korszak egyik súlyos mulasztása, mert a folyamatos pénzkivonás miatt 2010-re az adósságállomány megközelítette a 130 milliárd forintot. A 2010-es kormányváltás óta azonban kevesebb mint felére csökkent a kórházak adósságállománya. Közölték: Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének kinevezése óta határozott lépések történtek az egészségügyi intézmények fenntartható, átlátható és szabályszerű működéséért, és az EMMI további lépéseket tervez.

A jelenlegi hiány mintegy kétharmadáért 28 intézmény a felelős, ezek közül 13 intézménynél már most is költségvetési felügyelő segíti a pénzügyi működést – írták. Az intézmények felügyeletének és irányításának megerősítésére kontrolling- és monitoringrendszer épül ki, és módosul a járó- és fekvőbeteg szakellátás finanszírozása. Az öt nemzeti egészségprogram, az alap- és sürgősségi ellátás megújítását célzó programok is az egészségügyi ágazat korszerűbb struktúrájának kialakítását segítik – ismertette az EMMI.

Hangsúlyozták: a tárca vezetése nemcsak az egészségügyi intézmények stabil gazdálkodásának megteremtését, fenntarthatóságát, hanem a gazdálkodás szabályszerűségét is fontosnak tartja. Ennek elérésében partnerként tekint az Állami Számvevőszékre. A minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága kedden közölte az MTI-vel: döntést hoztak arról, hogy költségvetési felügyelőket neveznek ki a leginkább eladósodott kórházakba, valamint bevezetik a vezetők teljesítményértékelését.

Forrás: MTI
Kelt: 2019-04-05