Leépítések zajlanak a globális gyógyszergyáraknál
A globális cégek leállítanak vagy eladnak telephelyeket, és a hagyományos gyógyszerek helyett a biotechnológiával előállított rák- és autoimmun betegségeknél alkalmazott készítményekre térnek át – írja a PharmaOnline a Piac&Profit blogbejegyzése alapján.

A gyógyszeriparban jelentkező túlkapacitások kialakulásának fő oka, hogy sok termék, amelyek gyártására üzemeket évtizedekkel ezelőtt felépítettek, elvesztették szabadalmi védelmüket. Ebbe a kategóriába esett a Novartis által előállított vérnyomáscsökkentő készítmény, a Diovan is, amelynek 2011-ben járt le a szabadalmi védettsége. A baseli központú konszern tavaly bezárta angliai gyárát, több svájci telephelyén pedig több mint 2000 munkahelyet szüntetett meg, ebből 1300-at a gyártásban. A lépéseket a vállalat vezetője a hajdan legnagyobb forgalmat hozó szer iránti erősen csökkent kereslettel indokolta – írja a PharmaOnline.

Sok régebbi keletű készítmény generikus változatait már kelet-európai, kínai, indiai cégek állítják elő, gazdaságosabban. A McKinsey tanácsadó cég szakértői szerint az is tényező, hogy az automatizálásba való beruházásokkal jelentősen nőtt a termelékenység, így kevesebb gyár a korábbinál nagyobb kapacitásokkal tud dolgozni. Ugyanakkor sok termékből – a beviteli módok finomítása révén – kisebb mennyiségekre van szükségük a betegeknek. Szintén hozzájárul a túlzott kapacitások kialakulásához, hogy a gyógyszergyárak hagyományosan tartalékokat építenek be a gyártás tervezésénél, hogy ne veszélyeztessék hírnevüket termékhiány fellépésével – írja a PharmaOnline a Piac&Profit blogbejegyzése alapján.

A Piac&Profit cikke hozzáteszi: a Novartis 2016 óta egy gyárát zárta be, valamint további négy gyár leállítását jelentette be, míg a Roche 2016-ban működtetett 15 gyárából az elmúlt években hatot is bezárt. A közelmúltban mindkét cég az olyan fejlesztésigényes területekre fókuszált, mint a rák-, illetve az autoimmun-gyógyszerek fejlesztése, erre azonban a korábbi gyártókapacitások alkalmatlanok – írja a lap.

Forrás: PharmaOnline
Kelt: 2019-04-05