NEAK: Új funkcióval egészül ki a várólistarendszer
A rendszer azt a feladatot támogatja, hogy az előjegyzésekben egyértelműen a sorrendiség elve érvényesüljön – írja a Világgazdaság online.

Az új ellenőrzés figyelmeztetéseket ad a szolgáltatóknak, ha a lehetségeshez képest távolabbi időpontra tervezik az ellátást, és ha azt a megadott hibaüzenetszám után sem korrigálja a kórház, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szankciókat is alkalmazhat, de „az elsődleges cél a betegek érdekének erősítése” – hangsúlyozta a lapnak a NEAK.

A közleményében a NEAK szintén hangsúlyozta, hogy a várakozók száma tavaly és tavalyelőtt is átlagosan 28 ezer körül alakult, ami érdemben már nem csökkenthető tovább. „A várólistaadat a Magyarországon éves szinten elvégzett 191 ezer műtéttel és a nemzetközi szinten is jónak számító két hónapos várakozással számolva 25-30 ezres várakozószámot jelent, ez alá viszont már nem csökkenthető” – írta a lap által idézett jelentésében a NEAK.

A cikk a magyar adatok kedvezőségét a szürkehályog-műtétek várakozási idejével támasztja alá, más műtét típusokra azonban nem tér ki. Ahogy a Népszava korábban megírta, a legtöbb visszásságot a nőgyógyászati-, a mandula-, a csípő- és a térdprotézis műtétek esetében találta a finanszírozó.

Forrás: Világgazdaság Online
Kelt: 2019-04-01