ÁSZ: A szakrendelők több mint fele nem megfelelően szabályozott
Az ellenőrzött szakrendelők több mint felének nem volt megfelelő a szabályozottsága és a számviteli nyilvántartások vezetése – írja a Weborvos.hu az Állami Számvevőszék (ÁSZ) friss jelentése alapján.

Összegző elemzést készített az Állami Számvevőszék 21 önkormányzati tulajdonú, egészségügyi ellátást végző gazdasági társaság működésének és gazdálkodásának ellenőrzéséről. Az ÁSZ elemzése feltárta, hogy az ellenőrzött szakrendelő gazdasági társaságok több mint felének nem volt megfelelő a szabályozottsága és a számviteli nyilvántartások vezetése. Továbbá a társaságok közel harmadánál szabálytalanságok voltak a térítési díjak szabályozásában, ami negatívan befolyásolta a szakrendelők átláthatóságát, és elszámoltathatóságát, a bevételek és kiadások tervezhetőségét, valamint nőttek a korrupciós kockázatokkal összefüggő veszélyek – írja a Weborvos.hu az ÁSZ szerdán közzétett jelentése alapján.

Az ÁSZ elemzésében érintett tulajdonos önkormányzatok közel negyede nem készített egészségügyi stratégiát, ami kockázatot jelentett az egészségügyi feladat-ellátás megfelelő megszervezésére és biztosítására. A gazdasági társaságok működésének ellenőrzésére szolgáló felügyelőbizottságok több mint 40%-a nem rendelkezett ügyrenddel. E nélkül a működésük nem volt átlátható, számon kérhető. Javadalmazási szabályzatot a 21 társaság közül mindössze hat tulajdonos önkormányzat készített. Ennek hiányában növekedtek a korrupciós kockázatok és a csalás veszélye. A társaságok éves pénzügyi beszámolóinak elfogadása a társaságok több mint harmadánál nem volt szabályszerű. Ezen társaságoknál a megfelelő tulajdonosi kontroll nem volt biztosított.

Az ÁSZ elemzése feltárta, hogy az értékelt gazdasági társaságok több mint felének a szabályozottsága, számviteli nyilvántartásainak vezetése nem volt megfelelő. A bevételek és ráfordítások elszámolása a társaságok több mint a felénél nem volt szabályszerű, amely esetekben fennállt a kockázat, hogy a társaságok éves beszámolóiban kimutatott bevételek és ráfordítások nem valós adatokat tartalmaztak. A leltározási tevékenység elmulasztása, vagy a nem szabályszerűen végrehajtott leltározási tevékenység következtében a beszámolókban kimutatott vagyonelemek valódisága nem volt alátámasztott. Nem minden esetben történt meg a közfeladat és a vállalkozási tevékenység bevételeinek és ráfordításainak elkülönítése, ami a társaságok működésére és gazdálkodásának átláthatóságára jelentett kockázatot.

A Weborvos.hu teljes cikke itt, az ÁSZ jelentése pedig ezen a címen olvasható.

Forrás: Weborvos.hu
Kelt: 2019-03-27